nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Botkyrka bäst på utsläppsminskning

ALMEDALEN. Botkyrka kommun är Sveriges bästa klimatkommun enligt en ny undersökning. Långsiktig politik anges vara anledningen till förstaplatsen.

  • Annons 1

Efter att ha jämfört 1990 med 2009 utifrån bland annat utsläppsminskningar i procent, utsläpp i förhållande till tillväxt och utsläpp per capita så har tankesmedjan Fores rankat Sveriges kommuner. På första plats hamnar Botkyrka kommun. Anledningen till förstaplatsen är många, enligt Anna Herdy, ordförande för Vänsterpartiet i Botkyrka.

– Viktigast är att vi har haft en politisk vilja som har varit långsiktig. Kommunen har varit politiskt stabil med samma styre i många år. Men vi har en bred politisk överenskommelse.

Hon nämner även andra anledningar till kommunens placering på Fores lista. Till exempel är 82 procent av fastigheterna uppkopplade till fjärrvärmenätet som drivs med biobränsle och kommunen de har en hård begränsning för nybygge – ingen får bygga om det inte är i direkt anslutning till kollektivtrafik.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.