Bekymrad men hoppfull miljöminister på toppmöte

COP19 Just nu pågår klimatmötet COP19 i Warszawa. Miljöminister Lena Ek är på plats för att bland annat driva förhandlingarna kring långsiktiga klimatskador. Hon är bekymrad men hoppfull när det gäller att lyckas ta fram en arbetsplan som leder vidare mot slutförhandlingarna 2015.

Lena Ek ser fram emot ”väldigt tuffa förhandlingar” och från svensk sida prioriteras en arbetsplan för att slutförhandlingarna för en ny global klimatregim ska klaras av till 2015.

Det ser dock inte helt ljust ut. Den första text som kommit från arbetsgruppen är väldigt dålig enligt Lena Ek och innehåller inget vare sig om arbetsplan eller om en stegvis inriktning kring klimatåtaganden.

Lena Ek tror att mötet ska kunna utmynna i en arbetsplan till på fredag, men medger att det krävs att ministrarna tar ett personligt ledarskap i frågorna.

– Vi ska försöka fylla på så att vi i slutet av veckan har en arbetsplan för hur vi tar oss från Warszawa genom förhandlingarna i Lima nästa år till slutförhandlingarna i Paris. Om ett och ett halvt år ska en första text presenteras, så det är kort om tid, säger Lena Ek.

Hon riktar också kritik mot Japan och Australien.

– I varje arbetsgrupp har man (Australien, reds. anm.) sagt nej eller hållit emot eller försökt att reversera förloppet, alltså nästan gå bakåt.

Undvik fossilberoende

En viktig uppgift för mötets ministrar blir enligt Lena Ek att titta på hur man ska få de länder nu som tar över tätligan när det gäller utsläpp att kliva över i en ickefossil ekonomi på ett sätt som gör att de samtidigt kan bekämpa fattigdomen. Dessa länder är Brasilien, Ryssland, Indien, Indonesien och Kina bland andra.

– Alla länder behöver göra internationella offentliga klimatåtaganden så att de tillsammans gör att vi klarar tvågradersmålet.

Ministrar driver förhandlingar i par

Skogen, (långsiktiga) finansiering(ar) samt frågan om långsiktiga klimatskador är andra viktiga punkter som ska avhandlas under Warszawamötet. Arbetet är upplagt så att ett par av ministrar kommer att facilitera förhandlingarna. Lena Ek kommer att faciltera frågan om långsiktiga klimatskador tillsammans med ministern från Sydafrika.

– Det är väldigt svårt, det är centralt och det är väldigt lätt att ett land vetolägger hela processen. Det är ett område som är oerhört känsligt och svårförhandlat. Men vi ska göra vad vi kan, det måste gå.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.