”Vi måste göra mer”

Almedalen Regeringen gör mycket, men det räcker inte för att Sverige ska klara sitt åtagande enligt Parisavtalet. Det sade statssekreterare Gunvor G Ericson när hon intervjuades vid ett av Miljö & Utvecklings seminarium i Almedalen.

”Vi måste göra mer”
Kristian Pohl, Regeringskansliet

Att regeringens klimatpolitik är omfattande var troligen inte obekant för någon i publiken, och listan över de viktigaste klimatpolitiska besluten var mycket riktigt lång. Gunvor G Ericson, statssekreterare hos klimat- och miljöminister Isabella Lövin, redogjorde för regeringens klimatpolitik vid ett seminarium som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen. Men allt handlade inte om tåg till kontinenten och Klimatkliv.

– All lagstiftning måste ses över. AP-fonderna behöver nya placeringsregler och Riksgälden ska utreda förutsättningarna för statliga gröna obligationer, sade hon bland annat.

När kommer dessa förslag att ge effekt?

– Det tar tid, och en del finns det inte exakta datum för. VI måste till exempel ta fram ett direktiv för att kunna tillsätta en utredning för att se över lagstiftningen.

Vilken är effekten på klimatutsläppen?

– Det kommer tyvärr inte att räcka. Vi måste göra mer saker än det som står i januariavtalet om vi ska nå de mål som sattes upp i Parisavtalet. Transportinfrastrukturen är ett exempel som Klimatpolitiska rådet tagit upp i sin rapport.

Vad är svårast?

– Det finns väldigt många svåra nötter att knäcka, men det handlar egentligen om mindsetet (sättet att se på saken). Att det är positivt för oss att ställa om. Det är klart att det innebär något annat än det vi har just nu, och att vissa företag måste jobba på ett annat sätt än vad de gör idag. Vi vill gärna hålla kvar vid det vi känner till. Så mindsetet är den svåraste utmaningen.

Är det några andra tunga klimatåtgärder på gång?

– Vi håller på och jobbar med Klimathandlingsplanen nu, och försöker få fram mer om hur den här klimatomställningen ska se ut. Det gäller verkligen att se till att det blir verkstad. Den ska överlämnas senast i december, men vår ambition är att den ska vara klar i september.

Räcker detta?

– Vi behöver mer än det som står i januariavtalet. Men vi behöver få med oss fler så att vi kan få majoritet för ett beslut som innebär en aktiv nationell plan. Det är viktigt att det finnas en press på politiken att leverera. Men det är viktig att det här genomsyrar alla politikområden, inte bara miljödepartementet, sade Gunvor G Ericson.

Analys: Hastigheten är central

Staffan Laestadius, professor emeritus KTH, kommenterade intervjun och analyserade klimatpolitiken.

– Utmaningen är så stor att inte ens det här är tillräckligt. I fjol ökade användningen av fossila bränslen globalt sett och bara ökningstakten på dem var mer än fem gånger så stor som den globala ökningstakten av förnybart. Det är storleksordningen på utmaningen, sade han.

– Den centrala frågan är hastigheten. Det är superviktigt att slå fast att hastigheten måste vara mycket högre än vad den är. Per Kågeson drog slutsatsen att vi skulle sänka målen för transportsektorn, jag skulle hellre se att vi höjer insatsen för att klara dem.

Han fortsatte:

– Demonstrationseffekten har den i särklass största betydelsen. Det är tacksamt att utvärdera ett land som kanske är allra bäst, men tyvärr är det icke nog.

Direkt efter intervjun följer en debatt om politikens möjligheter att hantera klimatfrågan med Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Moderator Ingar Lindholm, chefredaktör Miljö & Utveckling.

Intervjun filmades och finns att se här: https://miljo-utveckling.se/mu-almedalen/

Läs mer: En av tre anställda imponeras inte av sin arbetsgivares hållbarhetsarbete

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste