Tre delar på Volvos miljöpris

Volvos miljöpris 2006 går till tre framstående forskare för deras arbete med att ta reda på hur människan påverkar världens fiskevatten och havsmiljöer. De tre forskarna får priset för sina begrepp, metoder och modeller för att bedöma och åtgärda hoten mot de marina ekosystemen, särskilt mot sådana fiskresurser som tillgodoser människors hälsa. Deras ansträngningar att hitta förvaltningsmodeller för marina ekosystem har i hög grad bidragit till insikter om de samband som styr det marina livet.

Enligt prisjuryn har de sett bortom alla vetenskapliga begrepp för att tillgodose skyddet av marina miljöer och en hållbar miljöpolitik världen runt.

Pristagarna är:

Professor Ray Hilborn från University of Washington i Seattle får priset bland annat för att ha utvecklat matematiska modeller för att bedöma och förvalta fiskbestånd, för att ha formulerat förbättrade förvaltningsrutiner och metoder samt för att ha utarbetat revolutionerande strategier för adaptiv förvaltning.

Professor Daniel Pauly från University of British Columbia i Vancouver tilldelas priset för sina modeller och verktyg som Marine Trophic Index, Ecopath Modelling Model och för den världsomspännande databasen Fish Base.

Professor Carl Walters från University of British Columbia i Vancouver får priset för sina analyser av fiskbestånd och deras skörd samt för sina skrifter om adaptiv förvaltning, vilket numera ofta används av ekologer, andra forskare och chefer världen runt.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter