SNF: Chockhöjda bensinpriser hotar

Priset på fossila bränslen måste höjas kraftigt, enligt en rapport som Naturskyddsföreningen släppte i sommar, – annars klarar inte Sverige regeringens mål om 30 procents minskade koldioxidutsläpp till år 2020.

– Vissa forskare talar om höjningar upp till 20 kronor litern, det är inte omöjligt att det blir där vi hamnar, kommenterade Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, när rapporten publicerades.

Rapporten konstaterar att höjda bränslepriser kommer att få fördelningspolitiska konsekvenser. Svante Axelsson lyfter fram möjligheten till att använda pengar staten får in på höjd koldioxidskatt till bland annat att kompensera glesbygd för ökade transportkostnader.

Rapporten ger tre förslag till politiska metoder att höja priset på fossila bränslen:

1. Höjd koldioxidskatt

2. Ett nationellt system med utsläppshandel för drivmedelsutsläpp. Staten bestämmer en mängd fossila bränslen som får säljas och utsläppsrätter säljs i en statlig auktion.

3. Biodrivmedelscertifikat. Samma system som finns för elmarknaden idag. Företagen måste sälja en viss procent förnybara bränslen vilket gör att de måste sänka priset på förnybara bränslen för att sälja mer. Förlusten kompenserar de med höjda priser på fossila bränslen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.