Gröna Bilister: Granska miljöbilspremien

Gröna Bilister uppmanar regeringen att säkerställa att biltillverkarna inte höjer priset på miljöbilar med motsvarande hela miljöbilspremien på 10 000 kronor, vilket Peugeot redan, enligt Gröna Bilister, har gjort med 307 Bioflex.

– När staten inför en ekonomisk stimulans till medborgare som gör rätt är frestelsen stor för bilförsäljarna att stoppa bonusen i egen ficka. Att till exempel Peugeot tänker ta 10 000 kronor mer för sina etanolbilar än för motsvarande bensinbil bör vara en väckarklocka för regeringen, som bör inrätta någon form av prisgranskning, säger Maria Gardfjell, Gröna Bilisters expert på konsumentfrågor till recyclingnet.se.

Gröna Bilister anser att det är märkligt att Peugeot nu ska behöva ta så mycket som 10 000 kronor mer för sina etanolbilar – Citroën som använder exakt samma teknik tar 4 000 kronor mer.

– Peugeots höga prisskillnad verkar omöjlig att sakligt motivera. De bör frivilligt dra ner merkostnaden så att en betydande del av miljöbonusen går till konsumenten, och BIL Sweden bör uppmana samtliga generalagenter att inte utnyttja miljöbilsbonusen för att sko sig själva. Utan tydliga garantier bör regeringen tillsätta en prisgranskningskommission, säger Maria Gardfjell.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.