Göteborg får europeiskt energipris

Energi Göteborgs satsning på en eldriven busslinje hedrades i dag med det europeiska Solpriset, Solar Prize, i Tjeckiens huvudstad Prag. Priset uppmärksammar betydande bidrag till användning och utbyggnad av förnybar energi.

Göteborg får europeiskt energipris
Volvo Bussar

Göteborgs satsning ElectriCity är ett samarbete mellan industri, forskning och samhälle, som utvecklar och testar nya lösningar för morgondagens hållbara kollektivtrafik. På nya busslinje 55 går tysta, avgasfria bussar som drivs med förnybar el.

Solpriset delas ut i åtta olika kategorier och Göteborgssatsningen fick pris i kategorin transporter. Flera andra europeiska initiativ fick också priser, bland annat fick den tjeckiska kommunen Kněžice pris för att den lyckats bli helt självförsörjande på el. Kommunen har genom en biogasanläggning kunnat producera el till hela samhället, utifrån helt förnybara energikällor som matavfall, halm, majs och klöver.

Det europeiska Solpriset instiftades av vinnaren av det alternativa Nobelpriset, forskaren Hermann Scheer, som också är grundare till Eurosolar, den europeiska ideella organisationen för förnybar energi. Priset delades i dag ut för tjugoandra gången sedan starten 1994.

Det hedrar städer, kommuner, företag, lokala föreningar, arkitekter, journalister och personer för deras enastående engagemang, extraordinära prestationer och betydande bidrag till användning och utbyggnad av förnybar energi.

 

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter