nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Forskning för miljövänligare flyg

  • Annons 1

Högskolan i Trollhättan/Uddevalla, HTU, är en av deltagarna i ett nytt EU-finansierat forskningsprojekt fsom ska göra flyget miljövänligare. Det är Europas flygmotorföretag tillsammans med ett par utvalda högskolor och universitet som ska försöka minska motorernas buller, bränsleförbrukning och utsläpp. Projektet kallas Vital, vilket står för Environmentally friendly aero engine, och HTUs uppgift är att försöka hitta nya tillverkningsmetoder för att minska motorns dimensioner och vikt. Det är första gången HTU är med som en fullvärdig partner i ett forskningsprojekt av den här sorten.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) skapar stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Electrolux söker grön finansiering

Nu lanserar vitvarujätten Electrolux ett ramverk för gröna obligationer. Detta för att ta in medel som öronmärks för investeringar som ska bidra till minskad miljöpåverkan från företagets produkter och verksamhet.

Frivilligt regelverk ska öka möjligheterna till skadestånd

Även de som lever i laglöst land och utsätts för brott mot mänskliga rättigheter, ska kunna få hjälp av juridik framöver. Den svenske advokaten Claes Cronstedt och elva andra jurister har föreslagit ett frivilligt regelverk som utgår från New York-konventionen. Den gör att alla kan söka skadestånd från företag i hela världen inför skiljedomstol.