Zara gav med sig – nu är det Levi’s tur

Efter påtryckningar från Greenpeace gick modeföretaget Zara med på att ta ansvar för sin klädproduktion. Nu siktar Greenpeace på att få jeansjätten Levi's att miljöavgifta sin produktion.

Zara gav med sig – nu är det Levi’s tur

En rapport från Greenpeace visar hur kläder från 20 internationella märken, bland annat Levi’s, innehåller giftiga och hormonstörande kemikalier. Provtagningar från några av Mexikos största textilfabriker som levererar kläder till Levi’s visar att industrislam som innehåller giftiga och hormonstörande kemikalier dumpas utan kontroll i floder och vattendrag. Vissa av kemikalierna är långlivade och sprids över världen.

Rapporten ”Toxic threads: Under wraps” konstaterar att de mexikanska företagen Kaltex och Lavamex anläggningar bedriver sin verksamhet helt utan transparens och insyn. En tandlös lagstiftning gör det möjligt för företagen att undanhålla allmänheten insikt i tillverkningsprocessen.

– Vad vi ser i Mexiko är ett klassiskt exempel på hur storbolag kan gömma fullständigt vidriga utsläpp bakom vek lagstiftning. Det mexikanska folket har rätt att veta vad som släpps ut i deras floder och klädköpare jorden runt har rätt att veta hur kläderna har tillverkats, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige i ett pressmeddelande.

Levi’s är inte det enda modemärket som kopplas till den smutsiga verksamheten. Andra är Calvin Klein, LVMH, Guess, Gap och Walmart.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.