WWF och Greenpeace inleder rättslig prövning mot taxonomin

EU Flera miljöorganisationer, däribland WWF och Greenpeace, vidtar nu rättsliga åtgärder mot EU-kommissionens taxonomi. Bakom agerandet ligger kommissionens förslag om att klassa kärnkraft och naturgas som hållbara investeringar.

WWF och Greenpeace inleder rättslig prövning mot taxonomin
Flera miljöorganisationer överklagar EU:s taxonomi. Foto: Adobe Stock.

I januari 2022 föreslog EU-kommissionen att genom en delegerande akt klassa kärnkraft och naturgas som hållbara övergångslösningar i EU:s taxonomi. I juni fick förslaget även stöd från Europaparlamentet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Förslaget, som redan fått hård kritik, stöter nu på ytterligare patrull.

Inleder rättslig prövning

Tillsammans med ClientEarth, Transport and Enironment och de tyska Jordens vänner inleder nu WWF en rättslig prövning för att få kommissionen att dra tillbaka förslaget. I protest mot förslaget lämnar organisationerna samtidigt den expertgrupp som tagit fram underlaget till genomförandet av taxonomin.

– Att stödja gas, ett fossilt bränsle som för närvarande är i centrum för en levnadskostnadskris över hela blocket, undergräver EU:s grundläggande mål att uppnå renare, billigare och säkrare energi, säger en talesperson för miljöorganisationerna i en kommentar.

Fokus på naturgas

Fokus för prövningen är att klassa naturgasen som en hållbar investering. Kärnkraften lämnas däremot utanför, även om en fällning skulle innebära att kärnkraften också drogs tillbaka, skriver Altinget.

Prövningen skickas in genom en begäran om intern granskning, som är en mekanism som civilsamhällsorganisationer och allmänheten sedan förra året har kunnat använda efter en reform av EU:s lagar om tillgång till rättvisa.

Även Greenpeace bestrider förslaget

Även åtta Greenpeace-organisationer har tagit vara på möjligheten att bestrida beslutet. I sin överklagan till EU-kommissionen skriver de att förslaget bryter mot regelverken för både taxonomin, europeisk klimatlagstiftning och mot EU:s åtaganden under Parisavtalet.

Greenpeace vill att både naturgas och kärnkraft ska skrotas.

– Vi ser redan nu hur de svenska högerpartierna använder Taxonomin för att rättfärdiga satsningar på kärnkraft, men det här är inte vägen framåt för hållbara lösningar.  Ska vi lösa klimat- och energikrisen måste fokus i Taxonomin vara investeringar i långsiktigt hållbara alternativ, och det är varken fossilgas eller kärnkraft. Fokus måste vara på hållbar förnybar energi och kraftig satsning på energisparande, säger Rolf Lindahl, kampanjledare på Greenpeace Sverige. 

Kommissionen har nu fram till februari 2023 på sig att bemöta argumentet från miljöorganisationerna. Om de inte får gehör kommer de att ta fallet vidare till Europadomstolen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste