Tre av fyra personer är positiva till att återanvända möbler på arbetsplatsen, klädbiblioteken blir allt fler och många kommuner arbetar stenhårt med att öka graden av återanvändning. Det är ingen tvekan om att materialåtervinning och avfallsoptimering är hett, men fortfarande ökar konsumtionen och sopbergen växer och växer.
Det vill en grupp med över 80 deltagande organisationer från olika delar av samhället nu ändra på. Genom ett innovationsprogrammet Resource tar de grepp över hela livscykeln, från produktutveckling, affärsmodeller och styrmedel till nya processer som gör att återvunnet material kan användas till mer än grådassiga bullerplank och trafikkoner. Idag finns det redan stora möjligheter att återanvända material men istället stoppar vi in råmaterial i processen eftersom det inte går att försvara ekonomiskt.
– Vi vill sätta fokus på de lika flaskhalsarna som finns, säger Evalena Blomqvist.
Från downcycling till upcycling
ett fokusområde blir att vidareutveckla processerna för att komma vidare från downcycling till upcycling, där återanvända material kan användas på samma sätt som nya råvaror. Här har Sverige mycket kunskap i bagaget på grund av vår historia med en omfattande processindustri.
– I framtiden hoppas jag på att vi ser många blågula smarta processer runt om i världen som ger oss en ökad materialåtervinning, säger Evalena Blomqvist.
Nu hoppas Resource på att bli en av Vinnovas strategiska innovationsprojekt vilket skulle innebära 100 miljoner i potten per år under en längre tidsperiod för att verkligen göra något åt problemen. De är just nu uttagna bland 12 projekt som har gått vidare i sållningen.
– Vi pratar stora affärsmöjligheter här, by the way så räddar vi världen, konstaterar Evalena Blomqvist.