Vindarna vänder: Försvaret mer positiva till vindkraft

Energi Vindarna börjar vända när det kommer till Försvarsmaktens inställning till vindkraft. Historiskt har försvaret varit negativt inställda, men en ny kartläggning visar på ett tydligt trendbrott.

Vindarna vänder: Försvaret mer positiva till vindkraft
Försvarsmakten börjar bli allt mer positiva till mer vindkraft, visar en ny sammanställning. Foto: Adobe Stock.

Försvarsmaktens motstånd mot vindkraft har länge varit ett stort hinder för vindkraftsutbyggnaden, men nu börjar tongångarna låta annorlunda.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Det är Westander Klimat och Energi som på uppdrag av Svensk Vindenergi har kartlagt Försvarsmaktens yttranden om landbaserade vindkraftsprojekt. Kartläggningen visar att andelen positiva yttranden ökat, från 57 procent 2021 till 63 procent 2022.

– Ökningen av positiva yttranden över vindkraftsprojekt från Försvarsmakten är en hoppfull signal om en ändrad inställning från Försvarsmakten. Regeringen bör snarast ändra i myndigheternas instruktioner så att de alltid väger in behovet av utbyggd elproduktion i yttranden och beslut, säger Daniel Badman, vd på Svensk Vindenergi i ett pressmeddelande.

”Utbyggnaden av förnybar elproduktion är nödvändig”

I pressmeddelandet skriver också Svensk Vindenergi att det finns få verkliga motsättningar mellan vind – och försvarskraft, och lyfter att både Danmark och Tyskland hittat metoder för vindkraft och försvar att existera.

– Utbyggnaden av förnybar elproduktion är nödvändig och önskvärd ur såväl klimat- som konkurrenskraftsperspektiv. Vindkraftsbranschen ser fram emot att bidra när Försvarsmakten inleder arbetet med att realisera de möjligheter till stärkt totalförsvar som klimat- och energiomställningen innebär, avslutar Daniel Badman.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.