Vattenrening hett på danska teknikmässan Dan miljø

När Danmarks största miljöteknikmässa Dan Miljø slog upp portarna i den lilla staden Herning fanns 250 utställare på plats för att visa upp allt från vattenpumpar och slamrenare till miljöbilar och avfallsbehållare. Vattenrening samt installation och renovering av underjordiska rör var två sektorer som lockade många att stanna till.

När Dan miljø öppnades för elfte gången sedan starten 1987 fanns danska, men även svenska och europeiska företag på plats för att presentera sina senaste produkter och lösningar inom områden som vatten, avfall, luft, kemi, processteknologi, miljöinformation och arbetsmiljö. Att vandra omkring i mässhallen var som att göra en resa i den värld av tekniska innovationer som ofta benämns som Skandinaviens stora tillväxthopp och lösningen på våra stora miljöproblem. Här fanns produkter för avfallshantering, jordreningsmaskiner, miljöbilar, slamrenare, luftfilter, vattenpumpar och maskiner för miljövänlig grävteknik. Även konsultföretag, branschorganisationer och kommuner passade på att visa upp sig på en av Danmarks största miljömässor. Besökarna kunde också få information och rådgivning från exempelvis danska miljöministeriet och exportrådet.

Vatten intresserade

Vattenreningsteknik var något som verkade intressera många och i den stora mässalen där företagen inom området höll till var det tätt bland besökarna. Grundfos SE var ett av de företag som passade på att presentera produktnyheter, nya koncept samt berätta om sin syn på framtidens spillvattensystem.

En eldriven inomhustruck som delvis använder vätgas som energikälla, rullade efter tio års utvecklingsarbete sina första meter på mässan. Förhoppningen är att den ska användas under OS i Kina år 2008.

No Dig

En av mässans stora nyheterna var också att Dan miljø gått samman med No Dig, mässan för grävfri installation och renovering av rör under jord. Både inomhus och utomhus visade företag hur man kan renovera och installera underjordiska rörsystem genom att borra hål under marken istället för att gräva upp jorden. En av anledningarna till att mässorna gått ihop är att Dan miljø på senare tid, precis som andra miljömässor runt om i Skandinavien drabbats av sjunkande besöksantal. Sammanslagningen med No Dig var dock ett framgångsrikt koncept. Totalt hade de båda mässorna 6 350 besökare vilket är 150 personer fler än vid senaste tillfället.

Kortisar varva m bilder från mässan

Kommuner fick pris

Flera priser delades ut under Dan Miljø. Bland annat gav DS hårdværk och industri sitt stora miljö och energipris till Samsøs energisällskap. De har medverkat till att att Samsø på bara några år gått över till förnyelsebar energi och idag nästan enbart använder rena energiformer till uppvärmning och elektricitet.

– Samsø är ett bra exempel på att man genom att kombinera nya energiformer kan få ett helt lokalsamhälle att förstörjas med förnyelsebar energi, sade Poul R Ullsøe på DS Håndværk och industri.

Utmärkelsen årets No Dig projekt 2004, gick till den själländska kommunen Dragør. Kommunen har renoverat 329 meter rör i stadens äldre delar genom att använda grävfri teknik.

Världspremiär för vätgasdriven inomhustruck

En inomhustruck som delvis drivs på vätgas var en av mässans stora nyheter. Trucken är batteridriven men när batterierna är urladdade sätter gasproduktionen igång.

– Rent vatten bli den enda avfallsprodukten, berättar Ole Mynster Herold på Green City Denmark som beställt produkten. Nu hoppas Green City Denmark bland annat på att kunna exportera trucken till OS i Kina.

Trucken har tagits fram i samarbete mellan Ringkjøbing amt, A Flensborg, Minicrosser, Zees såväl som studerande från HIH.

Stora förhoppningar på miljövänlig renovationsbil

Norba A/S presenterade en helt ny renovationsbil på mässan i Herning. Bilen drivs av en gasmotor och kan köras antingen på naturgas eller biogas. I aggregatet finns även batteri till en 72 volts elmotor. I det hydrauliska systemet är hydraloljan utbytt mot vatten.

– Vi har stora förväntningar på den nya bilen, säger Allan Sylvest på Norba A/S.

Octupus minskar kostnaderna med 20 procent

Alfa Laval visade upp sitt nya styrsystem för rening av spillvatten under Dan Miljø. I Alfa Lavals utrustning för spillvattenrening separeras vatten från slam genom kraftig centrifugering, men för att det ska bli möjligt måste polymerer tillsättas. Detta görs normalt manuellt genom att personalen har uppsikt över värdena. Hur mycket polymerer som tillsätts beror på hur koncentrerat slammet är och det kan variera. Med styrsystemet Octupus analyseras slammet hela tiden och tillsatsen av polymer ändras automatiskt när slammet förändras.

– Andelen polymerer blir exakt och det gör att man kan sänka kostnaderna för slamavskiljningen med cirka 20 procent eftersom processen hela tiden är optimal, säger Erik Lustrup på Alfa Laval.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.