Varning för mellanhänder i kod mot mutor

Mutor Institutet Mot Mutor lanserar en ny version av sin kod mot korruption. Bland annat skärps kraven på mellanhänder.

Varning för mellanhänder i kod mot mutor
Natali Engstam Thalén. FOTO: IMM.

Om en affär ska genomföras i ett land med stor risk för mutor, är det extra viktigt att kontrollera mellanhänder som ska representera företaget. Det kan handla om konsulter, agenter, ombud, dotterbolag med mera. Det framgår av Institutet Mot Mutors nya Kod mot korruption i näringslivet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Om affären är stor och handlar om offentlig sektor är det enligt koden en anledning att sätta dit varningsflaggor. Att mellanhanden ägs av en offentliganställd är också något som kräver uppmärksamhet.

– Koden uppställer numer krav på företag att ha system för hantering av mellanhänder som säkerställer riskbedömning, kontroll och utvärdering av dessa. Samtidigt ger koden detaljerad och efterfrågad vägledning för de respektive stegen, säger Institutet Mot Mutors generalsekreterare Natali Engstam Phalén till Miljö & Utveckling.

Platsbesök

Kontrollen kan bestå av frågor till mellanhanden och besök hos denne. Om mellanhanden är motvillig, är det i sig ett varningstecken. En sökning på nätet och i register rekommenderas också. Även en undersökning av experter inom området som finns på plats, där mellanhanden verkar, ingår i rekommendationerna.

Koden har även ett system för visselblåsare. Den kräver att arbetet mot korruption sker på ledningsnivå.

Sund konkurrens

Den reviderade koden är resultatet av två års arbete. Institutet har bland annat tagit in synpunkter från näringslivet så att koden ska fungera för dem som ska använda den.

Den första versionen presenterades år 2012. Institutet Mot Mutors huvudmän är Svenskt Näringsliv, Stockholms Handelskammare och Sveriges Kommuner och Regioner

– Den reviderade koden mot mutor och korruption som nyss antagits är ett viktigt bidrag till arbetet för sund konkurrens. Vi ser med tillförsikt fram emot att den nya koden ska hjälpa såväl företag som myndigheter att navigera i frågor avseende otillbörlig påverkan i affärssituationer, säger Fredrik Persson, ordförande Föreningen Svenskt Näringsliv i ett pressmeddelande.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.