Utställning om fossilåldern hos Miljö & Utveckling i Almedalen

Almedalen Årets Almedalsbesökare får möjlighet att kliva in i en tidsmaskin skapad av Lunds universitet: utställningen Carbon Ruins. Utställningen visas på Hållbarhetsarenan på Teaterskeppet under Almedalsveckan i Visby.

Utställning om fossilåldern hos Miljö & Utveckling i Almedalen
Carbon Ruins

När utställningen Carbon Ruins visades på Hållbarhetsveckan i Lund var Miljö & Utvecklings chefredaktör Ingar Lindholm en av besökarna.

– Utställningen väcker många tankar om vårt sätt att leva och den omställning som krävs för att minimera klimatförändringarna, säger Ingar Lindholm, som fick idén att visa utställningen i projicerad form på Teaterskeppet under Almedalsveckan i Visby.

Miljö & Utveckling är mediapartner till Sustainable Innovation, på Hållbarhetsarenan på Teaterskeppet. Teatersalongen, längst ner i fartyget, är en unik scen i Almedalen. Det beror bland annat på att det går att projicera bilder på salongens väggar, som ju är insidan på Teaterskeppets skrov. Det är just i form av projicerade bilder som utställningen kommer att visas.

Flera aktörer bakom utställningen

Ludwig Bengtsson Sonesson. Foto: LSU
Ludwig Bengtsson Sonesson. Foto: LSU Ludwig Bengtsson Sonesson. Foto: LSU

Ludwig Bengtsson Sonesson är en av forskarna bakom Carbon Ruins. Han ser det som en utmaning att ”platta till” utställningen:

– Det är så klart en utmaning, den upplevs bäst som en guidad, kollektiv upplevelse – men samtidigt ger projiceringen mer kraft till åskådarens fantasi. Det finns något poetiskt i att man stiger på skeppet – och stiger in i 2053, säger han.

Bakom utställningen står Lunds universitets tankesmedja LU Futura tillsammans med nätverket Narrating Climate Futures och forskningsprojektet Climaginaries. Ludwig Bengtsson Sonesson är glad för att utställningen kommer till Amledalen.

– Klimatomställningen måste genomsyra alla delar av samhället – vi vill därför ta utställningen till olika publiker och sammanhang för att skapa diskussion kring hur ett fossilfritt samhälle ser ut. Almedalen är en miniatyr av Sveriges politiska landskap  – därför är det otroligt viktigt att ta diskussionen dit, säger han.

Utställningen en tidsresa in i framtiden

Den som besöker utställningen kan förvänta sig en tidsresa. Så här beskrevs den i pressmeddelandet som gick ut i samband med Hållbarhetsveckan i Lund, där det var premiär:

”Året är 2053 och den svenska regeringen har just invigt museet FOSSIL och dess första utställning ’Carbon Ruins’. År 2045 uppnådde Sverige nettonollutsläpp av växthusgaser, och blev därmed det första landet i världen att lämna den fossila tidsåldern (1849 – 2049). Två hundra år som förde med sig en otrolig välståndsökning, men också oljerelaterade konflikter och en klimatkatastrof som allvarligt hotade människa och natur. I detta sköra tillstånd av stabilitet vill museet skapa ett kollektivt minne av det liv vi lämnat bakom oss, samt uppmuntra och leda samtal kring hur ett hållbart liv på jorden ser ut.”

Den som är nyfiken men inte kommer till Almedalen kan göra en virtuell tur i framtiden här.

Läs mer: Hela Miljö & Utvecklings Almedalsprogram

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste