Uppgörelsen klubbades på måndagskvällen av EU-parlamentet och EU:s medlemsländer i ministerrådet. Syftet med de nya ESG-betygen är att investerare ska få bättre tillgång till mer transparent och tillförlitlig hållbarhetsinformation för att kunna göra mer välgenomtänkta investeringar.
Uppgörelse om de nya ESG-betygen: ”Historiskt”
EU
Nu ska de bli lättare för investerare att avgöra hur hållbart ett företag är. EU:s institutioner har nämligen nått en uppgörelse om de så kallade ESG-betygen.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
ESG-betygen kan beskrivas som en branschstandard, eller hållbarhetsmärkning, som används av finanssektorn för att kunna mäta hur hållbart ett företag är utifrån huvudkriterierna miljö, social och styrning. ESG-betygen har dock kritiserats för att vara verkningslösa och öppna för tolkning.
Tanken med de nya reglerna är att skapa en gemensam, regulatorisk, ram för att göra det lättare att jämföra företag mot varandra, samt undvika greenwashing.
Den franska socialdemokraten Aurore Lalucq som har varit huvudförhandlare för de nya reglerna, säger i en kommentar att måndagens överenskommelse utgör ett ”historiskt genombrott” för hållbar finansiering.
– Det var hög tid att fastställa tydliga regler för att förbättra transparensen i ESG-betygsprocessen och därigenom återställa förtroendet för den hållbara finanssektorn. Endast detta kan tillåta ESG-kriterier att vara användbara verktyg som tjänar den ekologiska och sociala omställningen, säger hon i en kommentar.
Den preliminära uppgörelsen väntar nu på ett formellt godkännande från ministerrådet och EU-parlamentet. Förordningen förväntas träda i kraft 18 månader efter att den har klubbats.