EU-kommissionens klimatpaket som presenterades den 23 januari ger tydliga direktiv. Sverige ska minska sina koldioxidutsläpp med 17 procent och samtidigt öka de förnyelsebara energikällorna med 49 procent fram till år 2020. Målet för Europa är att minska utsläppen med 20 procent samt öka andelen förnyelsebara källor med 20 procent under samma tidsperiod.
José Manuel Barroso, kommissionens ordförande sa att klimatpaketet är en möjlighet för Europa att visa vägen för resten av världen. Samtidigt menar statsminister Fredrik Reinfeldt att Sverige, som redan är starkt pådrivande inom miljöarbetet, nu kan leda klungan mot ett mer miljövänligt Europa. Fördelningssiffrorna som EU presenterat är beräknat utifrån ländernas bruttonationalprodukt.
Kritik från olika håll
Anders Carlgren, miljöminister är nöjd med förslaget och övertygad om att Sverige kommer att nå målen. Även näringsminister Maud Olofsson menar att uppgiften är tuff, men inte omöjlig. I presskonferensen efter presentationen poängterade hon att man nu måste analysera förslaget och bjuda in svenska folket i en diskussion till hur målen ska nås.
Men många är kritiska mot klimatpaketet. Bland annat Socialdemokraterna och Greenpeace anser att komissionens siffror är alldeles för låga.
Kritik har också framförts av Svenskt Näringsliv, men av anledning att det inte tagits någon hänsyn till de framsteg som Sverige redan gjort. De är också rädda att en halv miljon jobb kommer att gå förlorade i och med stora omställningar inom svensk industri.
Klimatsmarta lösningar
Vad komissionens beslut innebär för svenskarnas vardagsliv är ännu oklart. Förslag från regeringen var bland annat att höja koldioxidskatten, bygga ut vindkraften och hjälpa svenska folket att minska energianvändningen. Klimatsmarta lösningar som de menar redan pågår och inte kommer förändra vardagslivet eller välfärden. Statsminister Fredrik Reinfeldt pekade på hur vi minskat våra utsläpp samtidigt som jobben ökat, och att de rätta åtgärderna kan ge fortsatt utveckling, vilket bidrar till en ekonomisk tillväxt. En utredning utifrån förslagen kommer att presenteras i februari och fram till år 2011 pågår en utvärderingsperiod om Europa som helhet tagit klimatpaketet nog seriöst.