Under förra veckans samtal i Paris, som utgjorde den andra rundan av diskussioner om det FN-stödda avtalet om plastföroreningar, uppstod det spänningar då vissa länder med intressen inom fossilindustrin ansågs försöka bromsa framstegen. Särskilt länder som Kina, Ryssland och Saudiarabien motsatte sig att besluten om avtalet skulle fattas genom majoritetsbeslut i stället för genom konsensus.
Greenpeace USA skriver till exempel att veckans förhandlingar tydligt visade att ”oljeproducerande länder och fossilbränsleindustrin kommer att göra allt de kan för att försvaga avtalet och fördröja processen”. Konflikterna under förhandlingarna bekräftas också av Karl Holmberg, statsvetare vid Lunds universitet, som var på plats i Paris.
– Jag tror att Saudiarabien bara vill bromsa processen. Detta avtal är inte i deras intresse eftersom det innebär betydande begränsningar för olje- och gasindustrin, sade han till Miljö & Utveckling medan förhandlingarna fortfarande pågick.
Trots de utmaningar som uppstod vid förhandlingarna har länderna enats om att ta fram det första fullständiga utkastet till avtalet före nästa omgång av samtal i november. Detta utkast förväntas besvara de praktiska frågor som ännu inte har lösts, inklusive frågan om globala mål ska inkluderas eller om länderna ska ha friheten att utveckla sina egna nationella planer.