Förra året lämnades 530 000 ton förpackningar in till återvinning i FTI:s insamlingssystem, motsvarande 50,4 kilo per invånare. Det är en ökning med 15 procent jämfört med 2018, enligt statistik från FTI.
Pappersförpackningar har ökat med 28 procent, och är därmed det materialslag som har ökat mest. Därefter kommer plastförpackningar som har ökat med 22 procent. Andelen metall- och glasförpackningar ökat med sex respektive fyra procent.
”Vi kan bli ännu bättre”
Men även om svenskarna blivit bättre på återvinning, menar Mikael Edenqvist, chef regioner på FTI, att det fortfarande finns mycket kvar att göra.
– Vi är bra på att återvinna i Sverige men vi kan bli ännu bättre. Vi ser att vi nu är tillbaka på mer normala insamlingsnivåer jämfört med rekordnivåerna som uppmättes under pandemiåren. Även om nivåerna är höga hamnar alltför många förpackningar fortfarande i soppåsen, säger han i en kommentar.
Från och med nästa år kommer insamlingsansvaret att övergå till kommunerna, och från och med 2027 ska fastighetsnära insamling vara införd.
– Nu arbetar vi för en smidig övergång till kommunerna genom att dela med oss av vår erfarenhet och expertis på området. Vi ser fram emot en fortsatt utveckling mot ett mer cirkulärt samhälle, avslutar Mikael Edenqvist.