Tre månader till lysrörsförbudet – här är vad som gäller

ENERGI Tiden är kommen för lysrör att fasas ut – och kvicksilver att försvinna för gott. Om exakt tre månader träder EU-direktivet om ett lysrörsförbud i kraft. Nu är det dags att planera för ett utbyte av sina gamla lysrör, lyder rådet från Energimyndigheten.

Tre månader till lysrörsförbudet – här är vad som gäller
Foto: Adobe Stock.

Kvicksilver anses vara ett av de farligaste miljögifterna som inte kan brytas ner och sedan 2006 har EU arbetat med att stegvis fasa ut ämnet. Men det har fortfarande varit tillåtet att användas i vissa ljuskällor, så som lysrör.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Men nu är kvicksilver i vårt samhälle snart ett minne blott. I juli 2022 beslutade EU-kommissionen att slopa undantaget för kvicksilver i traditionella lysrör och om exakt tre månader, den 24 augusti, börjar förbudet gälla. Det innebär att det inte längre är tillåtet att tillverka eller importera T5 – och T8-lysrör, vilket enligt beräkningar innebär besparingar av 1,8 ton kvicksilver till 2035.

”Det finns mycket att vinna på att byta”

Enligt organisationen Belysningsbranschen berörs omkring 17 miljoner armaturer av förbudet, och Energimyndigheten har gått ut med rekommendationen att planera för ett utbyte av gammal, kvicksilverbaserad belysning i sina lokaler.

Följande lysrör berörs

Följande ljuskällor berörs:

  • Lysrör T8: 24 augusti 2023 (RoHS/Ekodesign)
  • Lysrör T5: 24 augusti 2023 (RoHS)
  • Kompaktlysrör utan integrerade driftdon: 24 augusti 2023 (RoHS)
  • Halogenlampor med sockel G9, G4 och GY 6,35: 1 september 2023 (Ekodesign)

Myndigheten ger rådet att i stället installera LED-lysrör och LED-armaturer, vilket de menar ger flera fördelar så som minskade kostnader för service och underhåll samt energibesparingar.

– Det finns mycket att vinna på att byta till LED-belysning. Det är ett av de snabbaste sätten att minska användningen av el, säger Peter Bennich, belysningsexpert på Energimyndigheten i en kommentar.

Riskerar att hamna i flaskhalsar

Produkter som redan är installerade eller finns i lager kan dock fortfarande användas, men enligt belysningstillverkaren Signify, riskerar företag och kommuner som inte övergår till LED-lysrör att att hamna i en flaskhals i produktionen och få leverantörsproblem. Men att byta ut sin ljuskälla behöver inte vara så svårt, menar Signify.

– Det finns bra LED-alternativ som innebär att man i vissa fall helt enkelt kan byta ut ljuskällan 1:1 och fortsätta att uppnå energibesparingar utan att byta hela armaturen, säger Rob van Brunschot, Sverigechef på Signify i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.