Transparency International: Nordiska länder bra på transparens

Social hållbarhet Organisationen Transparency International, har gjort en genomlysning av risken för korruption i 180 länder. Sverige, liksom Finland och Danmark, håller hög anti-korruptionstandard. Men även de nordiska länderna har problem, och på global nivå är utvecklingen dyster, skriver organisationen.

Transparency International: Nordiska länder bra på transparens
Sverige står sig bra i korruptionsgranskningen, men har ändå problem. Foto: StockAdobe

Arbetet mot korruption går trögt, konstaterar Transparency International i sitt index CPI (Corruption Perceptions Index). De senaste tio åren har inte mycket hänt, och mer än två tredjedelar av de granskade länderna har låga betyg.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Organisationen skriver också att korruptionen försvårar bekämpandet av Covid-19.

– Covid -19 är inte bara en hälso- och ekonomisk kris. Det är en korruptionskris, säger Delia Ferreira Rubio, ordförande i Transparency International, i ett uttalande.

Mutade sig till covid-test

Exempel på hur korruption påverkat arbetet mot covid är att personer mutat sig till covid-tester, behandling och annan hälsovård. Men korruption har också påverkat ländernas förmåga att hantera krisen på andra sätt, enligt Transparency International.

Men det står inte stilla överallt. De länder som har förbättrat sig mest sedan 2012 är Grekland, Myanmar och Ecuador. Tyvärr går det sämre i andra länder: Libanon, Malawi och Bosnien hör till de länder som försämrats.

Sverige i topp

Sverige hör till de sex bästa länderna på att bekämpa korruption. Men, konstaterar Transparency International, inget land är fritt från problem. Ett exempel är att företag i rika länder drar nytta av andra länders svaga rättssystem för att göra affärer med hjälp av mutor eller liknande.

Märkligt nog, skriver organisationen, gör de stora exportländerna väldigt lite för att straffa dessa brott. Transparency International konstaterar att nära hälften av den globala exporten kommer från länder med svag lagstiftning mot just bestickning.

En öppen dörr för smutsiga pengar

Sverige hamnar på samma poäng (85 av 100 möjliga) som Singapore, Schweiz och Finland. Bara Danmark och Nya Zealand får bättre betyg. Alla toppländerna presterar något sämre i år, än vad de gjorde 2012.

Men Sverige beskrivs i rapporten som ”en öppen dörr för pengatvätt”. Landet kan fungera som en inkörsport för svarta pengar till EU, skriver Transparency International. Detta beror på svag övervakning av det finansiella systemet, särskilt den del som ska övervaka pengatvätt. Som exempel lyfts SEB och Swedbank fram.

Här finns hela listan.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste