Trädstudie visar: Klimatet varmare än på 1200 år

Klimat De senaste decenniernas temperaturer är varmare än på 1200 år. Det visar en studie baserad på trädens årsringar.

Trädstudie visar: Klimatet varmare än på 1200 år
Foto: Adobe Stock.

I studien har forskare vid Göteborgs universitet tillsammans med ett internationellt team undersökt årsringarna på 188 träd i Sverige och Finland.

Tidigare studier har enligt forskarna ofta framställt temperaturerna under den medeltida värmeperioden som högre än dagens temperaturer. Den här studien visar det motsatta – att temperaturerna då troligtvis var svalare än dagens.

– Det betyder att det nu finns två oberoende redogörelser för det regionala klimatet som ger bevis för att den medeltida fasen inte var så varm som vi tidigare trott, säger Jesper Björklund, forskare vid det federala institutet för skogs-, snö- och landskapsforskning, WSL, i Schweiz i en kommentar.

Vidare säger han att den nuvarande uppvärmningen är oöverträffad, åtminstone under det senaste årtusendet.

– Det visar tydligt växthusgasutsläppens viktiga roll för de skandinaviska temperaturvariationerna, fortsätter han.

Har använt en ny klimatmodell

Resultatet har forskarna fått fram genom att mäta cellväggarna hos 50 miljoner celler från de undersökta träden. Därefter har de använt en ny klimatmodell för att skapa en rekonstruktion av sommartemperaturerna i Skandinavien som de jämfört med dagens temperaturer.

Utifrån mätningarna drar forskarna slutsatsen att dagens uppvärmning troligen ligger utanför intervallet för naturliga temperatursvängningar under de senaste 1200 åren.

– Tidigare rekonstruktioner är baserade på bredden eller tätheten på trädets årsringar. Båda är väldigt beroende av temperatur, men ibland spelar andra faktorer roll för hur bred eller tät en årsring i trädet blir, säger Kristina Seftigen, forskare i dendrokronologi vid Göteborgs universitet i en kommentar.  

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.