– Vi vet att geofilter som består av torv och aska har en förmåga att ta upp syreförbrukande ämnen och tungmetaller på ett bra sätt, men vi är ännu inte på det klara över hur snabbt filtret blir mättat, förklarar Hitomi Cannon. För att anläggningen ska vara effektiv får inte torven mättas för fort på tungmetaller. En massa torv full av metaller är ingen bra restprodukt.
Pilotstudie
Studien har gjorts i en liten anläggning med en genomströmning mellan 135-200 liter vatten per dygn. Här testas stegvisa behandlingsmetoder och lakvattnet luftas, sedimenteras och filtreras slutgiltligt genom ett torvfilter. Sedan december står en fullskalig anläggning färdig, med en genomströmnings kapacitet på 35 000 kubik vatten per år. I en stor anläggning kan torven vila och rena sig själv. Dessutom har man planterat in dyngmaskar med förhoppningen att de också ska hjälpa till i reningsprocessen. De första provresultaten visar på en reduktion av syreförbrukande ämnen på 60-70 procent och tungmetaller reduceras med mer än 50 procent.
– Hittills har studien visat ett mycket bra resultat och borde kunna vara en rimlig lösning både ekologiskt och ekonomiskt tror Hitomi Cannon.
Vilken typ av reningsprocess som fungerar bäst beror dock på vattnets karaktär. Även om torv fungerar bra för en industri med mycket tungmetall är det inte säkert att lösningen passar för rening av vatten från andra industrier.
publicerad 25 februari 2003