Topp 10: Mest läst 2023

Topplista 2023 har varit ett händelserikt år inom hållbarhetsområdet. Här är de tio mest lästa artiklarna på Miljö & Utvecklings sajt förra året.

Topp 10: Mest läst 2023
Foto: Peter Knutsson/Ninni Andersson/Regeringskansliet.

1. Sänkt reduktionsplikt: Detta är konsekvenserna

Även om alla nya bilar går på el från imorgon, så kompenserar det inte utsläppsökningen på uppemot fem miljoner ton om året jämfört med tidigare beslutade nivåer på reduktionsplikten. Det skriver Mattias Goldmann i en analys för Miljö & Utveckling där han går igenom konsekvenserna av den sänkta reduktionsplikten.

2. Fiskguiden 2023: Här är fiskarna du kan äta med gott samvete

Nu är WWF:s fiskguide för 2023 här. Av den framgår att du ska låta bli torsk och strömming från Östersjön, men att det är fritt fram att äta en ny jätteräka. Här är listan över fiskarna och skaldjuren du kan äta med gott samvete – och vilka du ska undvika i disken.

3. Kartläggning: Sex av planetens nio gränser är överskridna

För första gången någonsin har ett internationellt team av forskare lyckats kartlägga samtliga nio planetära gränser som är avgörande för att säkerställa en trygg utveckling för mänskligheten.

4. Coca-Cola anmäls för påståenden om återvunnen plast

EU:s konsumentorganisation anmäler nu Coca-Cola, Nestlé och Danone för sina påståenden om 100 procent återvunna plastförpackningar.

5. Reklamombudsmannen: ”Här är orden som kan fälla dig för greenwash”

Sedan 2009 har Reklamombudsmannen granskat ett stort antal ärenden som rör miljöpåståenden. Miljö & Utveckling har pratat med Reklamombudsmannen Elisabeth Trotzig som ger sina bästa tips och råd för att undvika ett fällande beslut.

6. Allt fler ”klimatavhoppare” i arbetslivet

En av fem har sagt nej till ett arbetserbjudande för att arbetsgivarens hållbarhetsarbete inte ligger i linje med personens värderingar. För unga personer, mellan 18 och 24 år, är siffran en av tre. Det visar en ny rapport som beskriver personerna bakom fenomenet som ”climate quitters”.

7. Tareq Taylor: Så skapade vi världens första cirkulära stekpanna

Majoriteten av världens stekpannor innehåller PFAS, är kortlivade och slängs på soptipp efter att de har tjänat sitt syfte. Det ville mästerkocken Tareq Taylor ändra på och tog fram världens första cirkulära stekpanna.

8. Lång intervju: Så blev Elin Bergman Sveriges ”Circular Queen”

Hon levde ett liv som gick ut på att maximera försäljningen av nya produkter och ta flyget över dagen. Men från en dag till en annan ändrades allt. Med sin mamma som förebild viger hon idag sitt liv åt att accelerera den cirkulära omställningen. Här är historien om hur Elin Bergman blev Sveriges cirkulära drottning.

9. Forskaren: ”Problemet är inte Hassler, utan regeringen”

Ömsom vin, ömsom vatten och fortfarande ogrundat om 2030-målen och reduktionsplikten. Så beskriver Mikael Karlsson, docent i miljövetenskap och lektor i klimatledarskap vid Uppsala universitet, den omtalade klimatutredning som professor John Hassler lämnade till regeringen på onsdagen.

10. Stor genomgång: Verktygen som underlättar din hållbarhetsredovisning

Verktyg som automatiserar det arbetskrävande insamlandet och bearbetandet av hållbarhetsdata blir allt vanligare. Miljö & Utveckling går igenom sju verktyg och beskriver likheter och olikheter.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste