Topp 10: De är världens mest miljövänliga länder – så placerar sig Sverige

Internationellt Endast en handfull av världens länder är på väg att nå målen om nettonollutsläpp till 2050, enligt amerikanska forskare. Dit hör Sverige som klättrar upp på listan över världens miljöbästa – och sämsta – länder.

Topp 10: De är världens mest miljövänliga länder – så placerar sig Sverige
Environmental Performance Index rankar världens mest miljövänliga länder.

Det är forskare vid amerikanska universitetet Yale som står bakom rankningen ”Environmental Performance Index”. Utifrån kategorier som folkhälsa, klimatförändringar och hur väl ekosystem skyddas har de slagit samman 40 indikatorer.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

2022 års rankning slår fast att endast ett fåtal länder är på väg att nå målet om nettonollutsläpp till 2050. Till de länderna hör Sverige, som jämfört med 2020 klättar upp från åttonde till femte plats.

Enligt analysen presterar Sverige särskilt bra när det kommer till luftkvalitet, där Sverige placerar sig på andra plats strax efter Island. Även när det kommer till kvaliteten på dricksvatten ligger Sverige långt upp.

FAKTA

Environmental Performance Index

  1. Danmark
  2. Storbritanien
  3. Finland
  4. Malta
  5. Sweden
  6. Luxembourg
  7. Slovenia
  8. Austria
  9. Switzerland
  10.  Iceland
Källa: Yale University 

Nordiska länder – förutom Norge – i topp

Danmark toppar listan, följt av Storbritannien och Finland som kommer på andra respektive tredje plats. Norge halkar däremot efter och hamnar på plats nummer 20.

Gemensamt för länderna som placerar sig långt upp på listan är enligt forskarteamet att de har en ambitiös klimatförändringspolitik. Som exempel lyfter de att Danmark satt upp ett nationellt mål om att minska utsläppen till 2030 med 70 procent jämfört med 1990 års nivåer.

Andra gemensamma faktorer för ”miljöframgång” är enligt analysen faktorer som landets välstånd, mänsklig utveckling och oberoende media.

Längst ner i rankningen finns länder som kämpar med civila oroligheter eller andra kriser, som Myanmar och Haiti. I botten finns också länder som har prioriterat ekonomisk tillväxt framför miljömässig hållbarhet som Indien, Vietnam, Bangladesh och Pakistan.

Fyra största länderna

Bland de största utsläpparna finns USA, Ryssland, Indien och Kina. Enligt det amerikanska forskarteamet kommer länderna tillsammans orsaka 50 procent av utsläppen i mitten av seklet om deras ledare inte stärker klimatpolitiken.

– Stora länder har mycket mer att göra än de kanske har insett om världen ska undvika de potentiellt förödande effekterna av klimatförändringarna, säger professor Dan Esty, som leder den Yale-institution som står bakom rankningen i ett pressmeddelande.

USA långt ner på listan

Forskarna lyfter USA, som placerar sig på 43:e plats av 180 länder, vilket är långt bakom de flesta västerländska demokratier, som Frankrike (12), Tyskland (13), Australien (17), Italien (32) och Japan (25).

De anger Trum-administrationen – som drog sig ur Pariseavtalet och försvagade nästan 100 miljöbestämmelser – som en av orsakerna.

– Även om de amerikanska utsläppen minskar snabbt, sjunker de inte tillräckligt snabbt för att nå nettonoll år 2050, säger projektchef Martin Wolf i ett pressmeddelande.

Se hela listan här. 

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.