Så vill Naturvårdsverket minska förvirringen kring tillståndsprövningar

Tillstånd Reglerna för miljötillståndsprövningar har ofta ifrågasatts. För att ge en bättre kunskap publicerar Naturvårdsverket nu en ny vägledning.

Så vill Naturvårdsverket minska förvirringen kring tillståndsprövningar
Kalkbrytning på Gotland. Foto: Adobe Stock

Med en ny vägledning vill Naturvårdsverket ge bättre överblick och kunskap om tillståndsprövningar. Vägledningen riktar sig till företag som behöver söka tillstånd från länsstyrelsen för att få bedriva miljöfarlig verksamhet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Från både näringsliv och beslutsfattare ställs krav på att göra tillståndsprövningarna enklare och mer effektiva. Naturvårdsverket konstaterar att ett sätt att effektivisera är att ta fram överskådliga vägledningar som gör det lättare för de sökande att hitta rätt bland alla regler och krav som ställs.

”När verksamhetsutövare ges bättre förutsättningar att göra rätt ökar också möjligheten för effektiva tillståndsprövningar”, skriver Naturvårdsverket på sin hemsida.

Vägledningen hjälper bland annat verksamhetsutövaren att förstå vilka underlag som behöver finnas på plats och när i processen dessa underlag måste lämnas in. Vägledningen förklarar också vilka aktörer som är aktiva när under tillståndsprocessen.

Till vägledningen har myndigheten också tagit fram en kompletterande vägledning för verksamhetsutövare som bedriver miljöfarlig verksamhet som kan ha gränsöverskridande miljöeffekter.

”Företag som bedriver den typen av verksamhet behöver samråda med det eller de länder som kan komma att påverkas av verksamheten, så kallade Esbo-samråd”, skriver Naturvårdsverket på sin hemsida.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste