Tekniken som får abborren på banan igen

I förra veckan kom nyheten om att läkemedelsrester i vatten gör abborrarna för orädda, vilket leder till att de lämnar sitt trygga stim. Nu har KTH-forskare hittat en teknik som bland annat rensar bort Oxazepam ur avloppsvattnet.

Tekniken som får abborren på banan igen
KTH

Hur abborrarna reagerar när det ångestdämpande läkemedlet Oxazepam släpps ut nära avloppsreningsverk aktualiserades nyligen. Nu kommer KTH-forskare med en lösning på problemet: en reningsteknik som tar bort Oxazepam och ett 20-tal andra läkemedel från avloppsvattnet.

Tekniken kallas membrandestillering och har testats vid en anläggning på Sjöstadsverket i Stockholm. I vanliga fall skulle 282 nanogram Oxazepam per liter ha släppts ut från verket men efter reningen återstod endast 2 nanogram per liter, alltså under mätgränserna.

– Av alla 20-talet testade läkemedel så är det bara resterna av det antidepressiva läkemedlet Sertralin vi inte lyckats rensa bort 100 procent av. Vi har några teorier, men kan ännu inte föklara varför, säger Andrew Martin, professor vid institutionen för energiteknik på KTH.

Så hur funkar tekniken? Avloppsvatten och läkemedelsspill värms upp med fjärrvärme, en del av vattnet förångas och åker genom ett membram som består av ett tunt, goretexliknande material och sen vidare genom en luftspalt för att sedan kondenseras mot en kall yta. Kvar på ena sidan av membranet blir olika läkemedel och på den andra finns rent vatten.

– Det finns idag ingen teknik som klarar av att göra den här reningsprocessen i stor skala, och det krävs inte så stora temperaturer för att MD-processen ska fungera, vilket är bra, säger Andrew Martin.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.