Under pandemin pratade många svenska företag om att flytta hem produktionen. Hållbarhet var ett av de främsta argumenten som fördes fram. Myndigheten Svensk Exportkredit, SEK, slog dock nyligen fast i sin Exportkreditbarometer att hemvändartrenden blåst över och att bara 5 procent av Sveriges exportbolag idag överväger att flytta hem produktionen till Sverige de närmaste tre åren. 10 procent av företagen i barometern uppger att de inte bestämt sig och 85 procent svarar ett tydligt nej på frågan om att flytta hem produktionen.
Synade leverantörskedjan – tog hem produktionen
Leverantörskedjor Efter att glasögontillverkaren Synsam sett över sina leverantörskedjor valde man att av hållbarhetsskäl flytta hem produktionen till Sverige. Nu är den nya produktionsanläggningen i drift och på Synsam säger man att man redan nu ser en rad hållbarhetsfördelar.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Ett led i hållbarhetsagendan
Ett företag som ändå valt att löpa linan fullt ut var glasögonföretaget Synsam som flyttar hem glasögonproduktionen från Asien till Sverige. Under hösten öppnade Synsam sitt nya produktions- och innovationscenter på Frösön i Östersund och tanken är att successivt flytta tillbaka hela produktionen.
– Hemtagningen av glasögonproduktionen från Asien till Frösön utanför Östersund är ett led i Synsams hållbarhetsagenda för ett minskat klimatavtryck i form av kortare transporter, fokus på cirkulära, återvunna och närproducerade material samt att få ut produkter till marknaden snabbare, säger Jenny Fridh som är kommunikations- och hållbarhetschef på Synsam Group.
Fakta
Före detta flyghangar
Synsams nya produktionsanläggning är det första steget att ta hem all produktion av glasögon från Asien till Sverige. Produktionsanläggningen är inhyst i en före detta flyghangar på Frösön som är cirka 8 000 kvadrameter stor.
I dag produceras en av Synsams kollektioner vid produktionscentret på Frösön, men planen är att så småningom ta hem produktionen av alla varumärken till den nya anläggningen.
Det främsta skälet till att ta hem produktionen handlar enligt Synsam om hållbarhet och här hoppas man bland annat att kraftigt minska klimatavtrycket, dels genom en minskning av transporterna men också genom att använda befintliga byggnader och utrustning. Vidare arbetar man så mycket som möjligt med lokala och cirkulerade material. I den nya anläggningen finns också utvecklade metoder för att ta tillvara på spill från produktionen.
Vid sidan av klimat- och miljöfrågorna säger Jenny Fridh att man också beaktat sociala förhållanden i leverantörsleden när man fattade beslutet att ta hem produktionen.
– De sociala förhållandena har också varit vår drivkraft, med egen produktion i vårt eget land har vi full kontroll över arbetsmiljön för våra medarbetare.
Såg fördelar direkt
Produktionen på Frösön drog igång i augusti och Jenny Fridh berättar att man redan i dag ser ett antal hållbarhetsfördelar. En är möjligheten att producera glasögonbågar som till 69 procent består av biobaserade material som tagits fram med hjälp av trämassa och vegetabiliska oljor.
– Trämassan är FSC-certifierad. Fodralet är tillverkat i Östersund av återvunnen ull. Kunderna har visat sin stora uppskattning och bågen säljer riktigt bra, säger hon.
Hemflytten innebär vid sidan av hållbarhetsfördelar också ett antal marknadsfördelar.
– Först och främst handlar det om att vi nu på riktigt erbjuder våra kunder närproducerade glasögonbågar med ökad kontroll och minskad risk för störningar. Vi får en snabbare time-to-market och ett bättre anpassat sortiment för den nordiska marknaden.
Nu hoppas Jenny Fridh att arbetet här i Sverige ska göra det enklare att driva hållbarhetsarbetet vidare. Hon säger bland annat att Synsam i och med flytten kan ha ett hållbarhetsfokus från start till genomförande på ett annat sätt än tidigare.
Finns det några hållbarhetsnackdelar med flytten?
– Nej, inte långsiktigt. På mindre än två år har vi gått från start av projektet till att nu ha produktionen igång på Frösön och lanserat den första kollektionen. Som alltid när man drar igång krävs inköp av maskiner och till exempel kontorsmöbler, men vi har i så stor utsträckning det går försökt att köpa på andrahandsmarknaden och så hållbara material som möjligt.
Vad var svårast med flytten?
– Alla inblandade från ledning till hela projektgruppen har arbetat mycket fokuserat med att ta detta komplicerade projekt i hamn. Det har funnits många utmaningar då denna typ av produktion är relativt ovanlig i vår del av världen. Det varit hårt arbete och kommer fortsatt vara, men vi är lösningsorienterade.
Den fortsatta hemflytten av Synsams produktion kommer nu att ske etappvis. På Frösön produceras i dag en kollektion, men flera enheter och kollektioner kommer successivt att flyttas över under de kommande åren. Totalt har Synsam en kapacitet att producera en miljon glasögon per år på den nya anläggningen.