nr-logo

Hållbarhet i praktiken

När det gäller lokalt arbete med miljökvalitetsmålet Giftfri miljö är det svårt att hitta extern finansiering, skriver organisationerna Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer i skrivelsen.

Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer:

Låt oss satsa på en giftfri miljö

Sveriges kommuner och regioner behöver bättre förutsättningar för att jobba med miljökvalitsmålet Giftfri miljö. Nu har organisationerna Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer skickat en gemensam skrivelse till miljö- och energidepartementet för att lyfta frågan.

  • Annons 1

Det kommunala miljöarbetet styrs till stor del av var det finns pengar att söka och stöd som Klimp, Energieffektiviseringsstödet och Klimatklivet har varit viktiga för många kommunala miljöprojekt. Men när det gäller lokalt arbete med miljökvalitetsmålet Giftfri miljö är det svårt att hitta extern finansiering, skriver organisationerna Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer i skrivelsen.

För att slippa stora framtida kostnader för samhället är det viktigt att arbeta förebyggande med att minska riskerna med farliga kemiska ämnen. Här måste kommunerna engageras.

Enligt organisationerna bakom skrivelsen saknas det idag kompetens inom kemikalieområdet på många nivåer, bland annat i kommunerna och på länsstyrelserna. Det saknar också goda exempel på lokalt och regionalt arbete att inspireras av. Staten måste skjuta till mer resurser som kan användas så att kommunerna kan satsa på Giftfri miljö, menar organisationerna.

Läs hela skrivelsen här: 

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.