Sverige och Tyskland vill förbjuda högflourerande ämnen

Juridik & Politik De båda länderna vill att 200 högflourerande ämnen ska förbjudas i EU.
– Högfluorerade ämnen är extremt svårnedbrytbara och blir kvar i miljön under lång tid, säger Daniel Borg, toxikolog på Kemikalieinspektionen.

Kemikalieinspektionen och den tyska miljömyndigheten UBA har gemensamt lämnat in ett förslag till den europeiska kemikaliemyndigheten, Echa om att förbjuda sex högfluorerade ämnen. De vill också förbjuda andra PFAS- ämnen som kan brytas ned till något av dessa sex. Totalt berör förslaget omkring 200 ämnen.

Idag startar Echa ett samråd där myndigheter, företag och privatpersoner kan komma med synpunkter om detta. Samrådet pågår till och med den 20 juni 2018.

Skälet till det svensk-tyska förslaget är att ämnena är extremt svårnedbrytbara och ansamlas i levande organismer. Användningen av ämnena är låg inom EU idag, men myndigheterna är oroliga över att nyttjandet kommer att öka när andra högfluorerade ämnen fasas ut, exempelvis PFOA som blir förbjudet inom EU från och med 2020.

 

Läs mer om PFAS:

 

Ny rapport: Högflourerade ämnen måste bort

 

Tuffare regler kring högfluorerade ämnen att vänta

 

”Giftigt brandskum bör fasas ut”

 

Fler fall av PFAS i dricksvattentäkter att vänta


Fakta

Ämnena som myndigheterna vill förbjuda:

Perfluornonansyra (PFNA) Perfluordekansyra (PFDA) Perfluorundekansyra (PFUnDA) Perfluordodekansyra (PFDoDA) Perfluoretridekansyra (PFTrDA) Perfluortetradekansyra (PFTeDA).

 

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.