nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Varje år slängs åtta kilo kläder per person i Sverige. Nu lanseras kampanjen ShareWear, där svenska modeplagg och accessoarer lånas ut via Instagram. FOTO: DuoBlau

Sverige lanserar digital lånegarderob

Sverige har utvecklat en digital lånekollektion av kläder tillsammans med modemärken som Filippa K, Hope och Whyred. På mindre än en vecka har initiativet uppmärksammats i ett tjugotal länder och synts i medier som Elle och Vanity Fair.

  • Annons 1

Att återvinna och låna kläder är tankar som får allt större spridning i takt med att allt fler blir medvetna om den klimatutmaning modebranschen och klädindustrin står inför. Klädföretaget Filippa K har redan etablerat både en andrahandsbutik och en lånebutik. Klädkedjan HM har börjat ta emot kläder för återvinning. Men för första gången lanserar nu ett land ett koncept som ska stimulera en mera klimatsmart livsstil.

Bakom initiativet står Svenska institutet och Visitsweden, som vill hjälpa till att sätta Sverige och svensk modeindustri på hållbarhetskartan. Kampanjen har utvecklats i samarbete med branschorganisationer som Moderådet och Association of Swedish fashion brands. Klädföretagen Whyred, Filippa K, Hope, House of Dagmar, Nikolaj d’etoiles, Uniforms for the Dedicated och Weekday bidrar med plaggen som finns utplacerade på ett antal platser runt om i världen, där Visitsweden har kontor.

Bilder på plaggen läggs ut på Instagram med hashtaggen #sharewear. Den som först kommenterar bilden får möjlighet att låna plagget i en vecka. Sedan ska de få gå vidare till nya användare.

– Tanken med lånegarderoben är att inspirera människor till att att låna ut och ge bort istället för att slänga kläder och köpa nya. Vi vill både skapa ett samtal kring den här frågan och utmana andra att lägga ut bilder på egna kläder som de vill dela. Utvecklingen går att följa i sociala medier som Twitter och Instagram och på sajten Sharewear.se, säger Henrik Selin, avdelningschef på Svenska institutet, med ansvar för att synliggöra Sverige utomlands.

De första klädbilderna lades ut den 20 januari. På mindre än en vecka har satsningen uppmärksammats i ett tjugotal länder och synts i medier som Elle, Vanity Fair, Harpers Bazaar och Huffington Post.

Sverige får ganska ofta uppmärksamhet utomlands för våra kreativa näringar, enligt Henrik Selin.

– Vi är ett land som är känt för att värdera kreativitet o innovation. Nu ville vi tala om att svenska modeföretag ligger långt fram när det gäller hållbarhet och vi ville bjuda in publiken att göra saker, säger han.

Svenska myndigheters förhoppning är att det så småningom ska bli en stor mosaik på Instagram, som utvecklas vidare över hela världen, som syns på Twitter och Facebook och som snappas upp av fler utländska medier.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.