Svenskt beslut om klädbränning retar upp flera EU-länder

EU Det svenska ordförandeskapets beslut att ta bort förbudet mot att förstöra osålda textilvaror från ministerrådets förhandlingstext om ekodesigndirektivet fick i veckan flera länder som bland annat Tyskland, Frankrike och Nederländerna att gå i taket.

Svenskt beslut om klädbränning retar upp flera EU-länder
Foto: Adobe Stock

Det svenska ordförandeskapets beslut att ta bort förbudet mot att förstöra osålda textilvaror från lagförslaget om hållbar produktdesign väckte i veckan stark kritik och ledde till att flera, mer ambitiösa länder, blockerade förslaget i minsterrådets förhandlingar. Länder som Tyskland, Frankrike, Österrike, Nederländerna och Belgien motsatte sig ett avtal utan förbudmot att bränna kläder. Länderna var också tillräckligt många för att skapa en blockerande minoritet för lagförslaget.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Vad som sticker ut för oss är så klart att det inte borde vara möjligt att förstöra konsumentprodukter inom EU-ekonomin där vi strävar efter att bli cirkulära. Det är oacceptabelt för ett stort antal länder som kommer att blockera en text utan förubdet”, sade en EU-diplomat tidigare i veckan till nyhetstjänsten Euractiv.

När originalutformningen av direktivet först kom från EU-kommissionen fanns inte något förbud mot förstörelse mot osålda textilier med. Något som bland annat De Gröna i parlamentet var kritiska till. Enligt det ursprungliga förslaget skulle EU-kommissionen dock kunna förbjuda textilförstörelse genom en så kallad delegerad akt om förbränning av textilier skulle ansetts särskilt dåligt för miljön.

I ministerrådet lyckades emellertid en majoritet länder få in ett förbud mot textilförstörelse i ekodesigndirektivet. Men Sverige valde nyligen i sin roll som ordförandeland att ta bort den skrivelsen i ministerrådets kompromiss. Något som alltså flera länder vände sig emot.

Diskussioner har pågått under veckan och i ett avslutande möte i dag, fredagen den 12 maj, lyckades överens. Det berättar källor i Bryssel för Miljö & Utveckling. Samma källor berättar också att Sverige och motståndarsidan under fredagens möte har backat och att förbudet mot förstörelse av textil kommer med i den text som ministrarna ska underteckna den 22 maj.

Alice Bah Kuhnke (MP), EU-parlamentariker och en av EU-parlamentets huvudförhandlare för EU:s nya textilstrategi, är kritisk till regeringens hantering av frågan.

– Det borde vara självklart att förstörelse av osålda och oanvända plagg ska vara förbjudet! Att Sverige i egenskap av att leda hela EU:s arbete med denna fråga skämmer ut sig på detta vis är förödande. Dels för Sveriges rykte men också för klimatet och miljön, säger hon till Miljö&Utveckling.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.