nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Svenskarna sätter miljöfrågorna högst

Miljö och hållbar utveckling är ett område som EU bör prioritera för att ta sig ur den ekonomiska krisen. Det tycker svenskarna, visar den senaste Eurobarometer-undersökningen.

  • Annons 1

Eurobarometer-undersökningen fokuserar denna gång på hur den finansiella och ekonomiska krisen ska hanteras och vad EU bör prioritera. Många svenskar, 67 procent, tycker att EU är på rätt väg i kampen mot den ekonomiska krisen, men att det krävs krafttag för att ta sig ur den. Viktigast tycker svenskarna att det är att prioritera satningar på miljön och en hållbar utveckling.

För svenskarna är främjande av en ekonomi som använder mindre naturresurser och släpper ut mindre växthusgaser det absolut viktigaste initiativet. Inte mindre än 92 procent av svenskarna, jämfört med 75 procent av EU-genomsnittet, anser att detta är viktigt. Inget annat medlemsland kan uppvisa en lika hög nivå som Sverige.

När det gäller innovation vill man också inrikta forskningen på klimatförändringar samt energi- och resurseffektivitet. Det viktigaste frågorna kopplade till industrin är grön ekonomi och förenklad byråkrati.

Sociala åtgärder hamnar också högt på listan. Det handlar om initiativ som rör utanförskap och ökad sysselsättning. Svenskarna vill att EU ska satsa på ett hållbart socialt skyddssystem och på att bekämpa diskriminering samt hjälpa utsatta grupper.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.