Svenska företag går samman för att stoppa global avskogning

Internationellt I ett gemensamt initiativ går nu 21 företag samman och ökar kraven för leverantörer av soja och palmolja. Initiativet lanseras i anslutning till att EU nyligen klubbat igenom en lag som ska stoppa den globala avskogningen.

Svenska företag går samman för att stoppa global avskogning
21 företag går samman för att stoppa global avskogning. Foto: Adobe Stock.

Utöver de 21 företagen sluter också 11 stöttande organisationer samman bakom initiativet som den branschöverskridande sammanslutningen Svenska plattformen för riskgrödor står bakom. Företag som skrivit under åtagandena är bland annat Axfood, Coop, Ica och Nestlé. Bland de stöttande organisationerna finns WWF, Axfoundation och LRF.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Konkret innebär initiativet att företagen senast 2025 ska kräva att all soja och palmolja, i alla varor de hanterar, ska vara verifierad som hållbar genom till exempel en certifiering. Soja finns bland annat i kött, fisk, ägg och mejeriprodukter. Palmolja i allt från kakor, glass och färdiglagad mat till skönhetsprodukter som smink och tvål.

– Med dessa åtaganden går svenska företag i bräschen internationellt eftersom kraven kommer att omfatta alla varor som företagen säljer, inte bara sina egna märkesvaror, säger Miriam Thunborg, projektledare på Svenska plattformen för riskgrödor i en kommentar.

Presenteras i anslutning till EU:s avskogningslag

Nyheten presenteras drygt två veckor efter att EU:s ministerråd klubbat den så kallade avskogningsförordningen, vilket Miljö & Utveckling rapporterat om. Lagen syftar till att stoppa varor som bidrar till avskogning, eller skogsförstörelse, att importeras och exporteras till och från EU:s marknad. Palmolja och soja hör till de totalt sju råvaror som omfattas av lagen.

– Både soja och palmolja räknas som så kallade riskgrödor eftersom det många gånger handlar om storskalig produktion som tränger undan värdefull natur, växter och djur vilket kan leda till ökad klimatpåverkan och förlust av biologisk mångfald. Dessutom finns risk för kränkningar av mänskliga rättigheter genom bristande arbetsförhållanden och lokalbefolkningar som berövas rätten till sin mark, säger Miriam Thunborg i en kommentar.

Svenska plattformen för riskgrödor koordineras av ETI Sverige, och medlemmarna representerar stora delar av värdekedjan från foder – och råvaruframställning, producenter och handelsföretag till bransch – och intresseorganisationer.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.