Förutsättningarna är också bättre än någonsin för en svensk turbintillverkare att lyckas.
– Vi har en inhemsk marknad som tar fart, men det är ont om vindkraftverk. Leverantörerna är få och marknaden skriker efter kraftverk i världen. Just nu är det få länder som beställer väldigt mycket. Men vi kan vänta oss att marknaden tar fart i fler länder väldigt snart, säger Fredrik Dahlström.
Inte minst gäller det länder i Europa, som behöver öka andelen förnybar energi utifrån EUs målsättning. EUs mål leder troligen till en jättemarknad för vindturbiner de kommande åren. Men även Kina och USA lär fortsätta att växa.
Viktigt få upp demoverk
– Vi på Energimyndigheten anser att det är viktigt att vara med och stötta en svensk turbintillverkning och till exempel stödja den första beställaren av de nya vindkraftverken. För att komma in på marknaden är det viktigt att få upp demoexemplar som visar att det fungerar, säger Fredrik Dahlström.
Turbintillverkning i Norden är inte enbart en fråga för Danmarks världsledande tillverkare Vestas. Det finns tillverkare i våra övriga nordiska grannländer; Norge har ScanWind och Finland har WinWinD – båda har dessutom kopplingar till Sverige och Värmland. ScanWinds utvecklingsavdelning ligger i Karlstad. När ABB utvecklade generator och elsystem i det numera avsomnade Windformer-projektet, så var det ScanWind i Karlstad som utvecklade turbinen och övriga delar till vindkraftverket. Och för två år sedan tecknade svenska Karlskogabaserade Morphic-koncernen, vars dotterbolag DynaWind tillverkar vindkraftstorn i Kristinehamn, ett licensavtal med WinWinD, som ger Morphic exklusiv rätt att marknadsföra, tillverka och sälja WinWinDs vindkraftverk inom produktområdet 1 och 3 megawatt i Sverige.
– Det gäller för svensk industri att ta tillvara den här chansen, när förutsättningarna är så bra som nu, understryker Fredrik Dahlström.
Fakta
Fyra stora dominerar
Turbintillverkare i antal megawatt globalt år 2006
(andel av marknaden i procent)
Vestas (Danmark) 26,5 procent
Gamesa (Spanien) 14,7 procent
GE Wind (USA) 14,5 procent
Enercon (Tyskland) 14,5 procent
Suzlon (Indien) 7,2 procent
Siemens (Tyskland) 6,9 procent
Nordex (Tyskland) 3,2 procent
Repower (Tyskland) 3,0 procent
Acciona (Spanien) 2,7 procent
Goldwind (Kina) 2,6 procent
Övriga 4,3 procent
Källa: Energimyndigheten