Svensk miljölagstiftning fungerar inte

Juridik & Politik Det finns stora brister i miljölagstiftningen. Den är så luddig och svåranvänd att Naturvårdsverket nu har satt i gång en översyn. När verket efterlyste synpunkter på hur miljöbalken kan bli mer effektiv fick de in en flod av svar från företag och kontrollanter.

– Vi hade hoppats på att få in cirka 100 svar, men fick in 777 stycken. Det var många initierade och bra beskrivningar, både kring problemen och förbättringsmöjligheterna, berättar Jenny Jonsson, projektledare på Naturvårdsverket.

Tillsynen ser exempelvis olika ut beroende på var i Sverige man befinner sig, vilket gör att det blir oförutsägbart för företagen.

 

Enligt Sven-Inge Svensson, ordförande i kommunala miljöchefers förening, kan miljöbalken vässas ur flera olika perspektiv. Ett sådant handlar om ”icke tidsbegränsade tillstånd”. Kristianstadslätten, som är Sveriges största vattenreservoar söder om Mälaren, är exempelvis helt inmutad av industrier och jordbrukare genom gamla vattendomar. Dessa har inget slutdatum utan har tillstånd getts en gång gäller det för alltid.

–Tillstånden måste vara tidsbegränsade. Tillgång till rent vatten kommer att bli en stor fråga framöver och gamla tillstånd ställer till problem, säger Sven-Inge Svensson.

 

Ett annat dilemma är att åtal som väckts med miljöbalken som grund oftast läggs ned.

– Åtal kostar en massa tid och pengar och har oftast väldigt liten effekt eftersom merparten läggs ned, säger Sven-Inge Svensson.

 

Läs mer i senaste numret av Miljö & Utveckling, bland annat om hur tre företagsledare drivit hållbarhetsfrågorna med framgång: Sarah McPhee, SPP; Pär Larshans, Ragnsells och Louise König, Coop.

 

Här kan du teckna en prenumeration:

http://nordreportern.se/kundtjanst/

Köp ett digitalt lösnummer:

https://www.qiozk.com/paper/miljo-o-utveckling/nr-5-2015/

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.