Genom att följa Bill Gates på sociala medier, har forskare i Lund räknat ut att Microsoftgrundarens flygresor motsvarar 1629 ton koldioxid per år. Beräkningen ingår i en större undersökning av tio rika och kända personers flygvanor, vars sammanlagda utsläpp för flyg är mer än 5 000 ton koldioxid.
– Vi hade spekulerat, men att det kunde bli så mycket hade vi ingen idé om. Bill Gates utsläpp är ofantliga. Det är imponerande att en enda människa kan släppa ut så mycket, säger Stefan Gössling, professor i turism vid universitetet.
Forskarna har räknat med att Bill Gates flyger runt i en Bombardier Global Express som släpper ut 1453 kg växthusgas per timme. Flera av de andra på listan flyger också privatjet, eget eller andras. Att flyga mycket tillhör livsstilen för de rika, konstaterar artikeln med titeln “Celebrities, air travel, and social norms”.
Många följare
Ett problem med den omfattande konsumtionen av flyg är att de personer som undersökts, är förebilder för många. Bill Gates har till exempel 46 miljoner följare på Twitter. Jennifer Lopez tillhör också gruppen vars flygvanor motsvarar mer än tusen ton koldioxid per år. Hon har fler än 100 miljoner följare, när Facebook och Instagram räknas in.
Stefan Gössling menar att det även handlar om klimaträttvisa. Bill Gates flygvanor påverkar lika mycket som tiotusentals fattiga personers totala konsumtion.
– I många länder är de genomsnittliga utsläppen mindre än 100 kg koldioxid per person. Om Bill Gates påverkar flera tusen gånger så mycket som en mer vanlig person, då är det en fråga för oss alla. Vill vi det här? säger Stefan Gössling.
Första klass eller inte
Några svenskar finns inte på listan men två kända personer nämns i rapporten, dock för motsatta vanor, nämligen Greta Thunberg och idrottsmannen Björn Ferry.
– Här i Sverige har vi en debatt om en annan sorts elit, om politiker och om de ska få flyga första klass, som ger dubbelt så stora utsläpp som ekonomiklass, säger Stefan Gössling.
Studien av den globala elitens klimatpåverkan handlar bara om flygresorna. Många av de rika har ofta stora fartyg och flera stora bostäder som inte finns med beräkningarna.
– Richard Branson har till och med en egen ö utanför den östafrikanska kusten. De superrika är ett problem på olika sätt eftersom de förstör för andra med sin konsumtion, säger Stefan Gössling.