Lista: Så bra är svenskarna på biologisk mångfald

Biologisk mångfald Biologisk mångfald är en förutsättning för allt liv på jorden – och alla kan göra något för att hjälpa till att bevara den. Men hur bra är vi i Sverige på att ta hand om vår biologiska mångfald? Det tittar en ny studie närmare på.

Lista: Så bra är svenskarna på biologisk mångfald
Foto: Adobe Stock.

Att plantera blommor för pollinatörer, sätta upp en fågelholk eller låta bli att klippa gräsmattan. Det är några av svenskarnas insatser för att gynna den biologiska mångfalden.

Åtminstone om de själva får svara. I en ny undersökning, som genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av mejeriföretaget Valio, har 1045 svenska män och kvinnor över 18 år intervjuats om hur de bidrar till den biologiska mångfalden. Nästan 9 av 10 svarar att de tycker att det är viktigt att ta hand om den, och lika många att de gör något för att hjälpa till.

– Många pollinatörers naturliga livsmiljö har försvunnit på grund av förändringar i miljön, humlor och bin är en viktig del av den biologiska mångfalden och en förutsättning för allt liv på jorden. Det finns mycket man själv kan göra för att bidra. Att se till att det finns blommor för pollinerare är bara ett sätt, säger Anette Björnlund, kommunikations och hållbarhetschef på Valio i Sverige i en kommentar.

Andra insatser som svenskarna uppger att de gör är att låta döda träd och väster ligga kvar i trädgården, sätta ut insektshotell och välja ekologiska livsmedel.

Fakta

Lista: Så bra är svenskarna på biologisk mångfald – enligt dem själva

  • 88 procent gör insatser för att gynna den biologiska mångfalden
  • 58 procent väljer ekologiska livsmedel
  • 48 procent planterar blommor för pollinatörer
  • 46 procent sätter upp en fågelholk
  • 40 procent låter döda träd och växter ligga kvar i trädgården
  • 39 procent sätter ut insektshotell
  • 26 procent låter bli att klippa gräsmattan
  • 26 procent skänker pengar till en organisation som arbetar med biologisk mångfald

Källa: Valio.

I ett pressmeddelande skriver Valio att de arbetar tillsammans med sina mjölkgårdar med en rad insatser, så som ökad utevistelse året om för korna, upprättande av mångfaldsarealer och vårdbiotoper och olika kolinlagringsåtgärder.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste