Strid om vetorätt bromsar plastförhandlingarna i Paris

Plastavtal Saudiarabien och en grupp tillväxtekonomier, inklusive Kina, Indien och Ryssland, driver på för att behålla vetorätten i plastavtalsförhandlingarna. Karl Holmberg, statsvetare vid Lunds universitet, har en teori om varför detta sker.

Strid om vetorätt bromsar plastförhandlingarna i Paris
När plenarsammanträdet avbryts samlas delegaterna för att försöka hitta en väg framåt. Foto: IISD/ENB - Kiara Worth.

Enligt den officiella tidplanen var avsikten att diskussionerna om förfaranderegler skulle slutföras på morgonen under den andra omgången av förhandlingarna för att fastställa det nya plastavtalet vid Unescos högkvarter i Paris. Men två dagar senare handlar diskussionerna fortfarande om hur omröstningen ska gå till – och inte om plast.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Orsaken till detta är att Saudiarabien och en grupp framstående tillväxtekonomier driver på för att säkerställa att alla regeringar har vetorätt över framtida åtgärder. Det säger Karl Holmberg, statsvetare vid Lunds universitet, som är på plats för att bevaka diskussionerna.

– Jag tror att Saudiarabien bara vill bromsa processen. Detta avtal är inte i deras intresse eftersom det innebär betydande begränsningar för olje- och gasindustrin, säger han till Miljö & Utveckling.

FN:s miljöprogram (Unep), som ansvarar för samtalen, hade tidigare trott att regeringarna hade kommit överens om hur omröstningen skulle fungera fram till att fördraget undertecknades, baserat på den första rundan av samtal i Uruguay förra året. Men flera länder, inklusive Saudiarabien, Kina, Ryssland, Indien och Argentina, påpekade att det hade skett ett missförstånd och att de inte hade kommit överens som tidigare påstått.

Saudiarabiens förhandlare sa att de hade litat på att samtalsordföranden i Uruguay inkluderade invändningar mot majoritetsomröstningar, men ”det verkar just nu som att vårt förtroende verkligen var felplacerat”.

– När det gäller Ryssland tror jag att det kan vara relaterat till deras globala roll och deras strävan att framstå som en respekterad aktör i världen. Kina har en central roll när det kommer till plast. Landet står för en tredjedel av den totala produktionen, vilket gör det nödvändigt att involvera Kina på något sätt oavsett vilka åtgärder som vidtas, avslutar Karl Holmberg.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.