Stort sug efter sugrör av vass – minskar övergödning och plastavfall

Innovaiton Med sugrör av vass hoppas Norrköpingsföretaget Raws kunna ersätta plast och papperssugrör och samtidigt bidra till en minskad övergödning av Östersjön och svenska insjöar.

Stort sug efter sugrör av vass – minskar övergödning och plastavfall
Foto: Raws/Adobe Stock.

Mänskligheten använder varje månad cirka 7,2 miljarder icke återvinningsbara sugrör med enorma negativa miljökonsekvenser som följd. Med detta problem i åtanken vill det svenska startup-företaget Raws att svenskarna ska gå över till återanvändbara sugrör byggda av vass, en råvara som finns i rikliga mängder och som dessutom utgör ett problem med övergödning i svenska sjöar och i Östersjön.

Raws drivs från Norrköping sedan 2019 av grundarna Eyoel Lundberg och Timmy Frisk. Med hjälp av kapital från bland andra superentreprenören Per Swärdsson har man nu tagit fram en automatiserad produktionslina med en maskin som stod klar i februari i år. Nu är tanken att verksamheten ska skalas upp ordentligt.

– Det fina med vass är att den återhämtar sig väldigt snabbt. Om man skördar den ett år kan man skörda igen på samma plats inom ett och ett halvt år. Vassen sprider sig just nu snabbt på grund av övergödning vilket leder till ökad syrebrist i vattnet. Många studier visar att det är bra för miljön att ta bort och hålla efter vassen, och här bidrar vi genom att hitta ett nytt användningsområde för vassen, säger Tobias Lundin som byggt själva maskinen som tillverkar vassugrören.

Fakta

RAWS

HUVUDKONTOR: Norrköping.

PRODUKT: Sugrör av bladvass som skördas i närområdet.

GRUNDARE: Timmy Frisk och Eyoel Lundberg.

VD: Tobias Lundin, tf.

MÅL: Att i år producera 18 miljoner sugrör och under 2024 producera 36 miljoner sugrör.

OMSÄTTNING 2021: 1,7 mkr (4,4 mkr i förlust).

Tobias Lundin är ingenjör och berättar att han själv kom i kontakt med Raws under pandemin då han blev permitterad på sitt tidigare arbete.

– Killarna frågade om jag kunde bygga en maskin som kunde massproducera sugrör av vass. Jag tyckte att det lät spännande och hade lite tid över då jag var permitterad, berättar han.

Tobias Lundin har under tidens gång blivit allt mer engagerad och är i dag tillförordnad vd för Raws. Han berättar att den ursprungliga idén kom från den ena grundaren Eyoel Lundberg, som inte längre är verksam i Raws.

– Eyoel hade kommit i kontakt med sugrör från Kina som gjordes av vetestrån. Han tänkte att man borde kunna göra något bättre då halmstråna är tunna, sköra och ganska små. Till slut kom han fram till att vass borde vara ett bra material, berättar Tobias Lundberg.

Raws klipper i dag bladvassen gratis till stora markägare som är glada att bli av med vassen. Vanligt är annars att vassen klipps och sedan blir liggande, vilket gör att den förmultnar och producerar både kväve och fosfor. Skördandet sker med en larvgående amfibiebåt och Tobias Lundin säger att det inte finns någon brist på vass.

När vassen väl är skördad och transporterad påbörjas själva produktionen i den nya maskinen som Tobias Lundin utvecklat. Maskinen består av två delar, en skal- och sågmaskin och en maskin som gör hål i lederna på vassen och rengör den.

– På vass finns ett tunt skal så processen börjar med att hela vasstrået skalas. Nästa steg är att såga strået. Jag tittar på ett sätta att automatisera den här processen men just nu sågar vi för hand. Det här går väldigt snabbt och är i dag inte någon flaskhals, men om vi nu ska skala upp så behöver vi automatisera den här delen också, säger Tobias Lundin.

Efter sågningen läggs rören på ett löpande band för att analyseras av en kamera som sorterar bort strån som är för krokiga eller för smutsiga.

När maskinen tar hål i vassen så handlar det om att öppna upp genom noden, den slutna ”knäled” som finns på sina ställen naturligt i ett vasstrå. Genom att inte klippa av rören vid noderna minskar spillet i produktionen avsevärt.

Efter hålslagningen går rören till en lasergraverare som sätter text på sugrören, till exempel med restaurang eller företagsloggor.

Processen avslutas med att rören diskas, rengörs och desinficeras. Det som kommer ur processen är ett förnybart återanvändningsbart sugrör som kan användas i kalla och varma drycker utan att lösas upp som papperssugrör tenderar att göra.

– Sugrören kan diskas i diskmaskin och återanvändas, egentligen hur många gånger som helst. De behåller sin form. Även om vissa krogar väljer att använda sugrören som engångsprodukter så anser vi att det är en miljövänlig engångsprodukt, då den till exempel kan läggas i komposten.

Raws säljer i dag främst till grossister och restauranger, men också i liten skala till privatkonsumenter genom livsmedelsbutiker. Tobias Lundin säger dock att det än så länge är svårt att etablera sig på stora livsmedelskedjor som ICA och Coop. Den senaste tiden har man också fått pausa försäljningen, då maskinen inte kunnat producera sugrör i samma takt som kundernas efterfrågan.

– Vi trodde att vår maskin skulle bli klar tidigare så vi började sälja för tidigt. Det gjorde att kunderna blev lite sura på att vi inte kunde leverera i den omfattning vi hade hoppats på. Nu är maskinen klar och vi har börjat försäljningen igen.

Hur går det för Raws ekonomiskt?

– Ser man på siffrorna från förra året så ser det inte så bra ut, men då hade vi ingen maskin klar. Vårt mål är att tillverka och sälja 18 miljoner sugrör i år, och snittpriset är cirka 70 öre per sugrör.

Tobias Lundin säger att det nu inte finns några tekniska begränsningar för att skala upp.

– Nu har vi lyckats knäcka själva produktionslinan. Nu är det bara att skala upp den och bygga en likadan maskin till.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.