Ungefär var tredje svensk är inte medveten om att det från den 1 januari i år gäller en ny lag om att sortera sitt matavfall. Samtidigt separeras inte matavfallet i ett eget kärl på två av fem arbetsplatser i Sverige, trots den nya lagen. Det framgår av en färsk Sifo-undersökning beställd av kontorsvaruföretaget Office Depot.
Stort slarv på svenska arbetsplatser – trots ny lag
Avfall Från och med den 1 januari måste alla företag och hushåll sortera sitt matavfall i ett separat sopkärl. Trots detta slarvar många eller är helt ovetande om lagen, enligt en ny undersökning.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Som tidigare rapporterat, kräver en ny lag sedan årsskiftet att alla hushåll och företag i Sverige ska separera sitt matavfall i ett särskilt sopkärl. Lagen har införts som ett resultat av ett avfallsdirektiv från EU och ska tillämpas i samtliga medlemsländer. Att inte följa lagen kan leda till böter.
En majoritet av svenskarna, 62 procent enligt undersökningen, uppger att de känner till den nya lagen. Däremot svarar mer än en tredjedel, 38 procent, att de inte är medvetna om den.
Flest ovetandes i Malmö
Kännedomen om den nya lagen är liknande bland stockholmare och göteborgare, med 64 och 66 procent som känner till den. I Malmö är det färre som vet om den, bara 40 procent.
Trots lägre medvetenhet i Malmö, separerar 89 procent redan sitt matavfall, högre än det nationella genomsnittet på 79 procent.
Fyra av fem svenskar, eller 81 procent, uppger att de slänger matavfallet utan förpackning.
Många arbetsplatser brister
På svenska arbetsplatser är situationen sämre. På två av fem arbetsplatser (42 procent) slängs matavfallet inte i ett eget separat sopkärl. Ännu färre, 43 procent, separerar matavfallet från dess förpackning innan det slängs på deras arbetsplats.
– Det är oroande att så många arbetsplatser ute i landet inte har någon sortering av matavfall. Det är också bekymmersamt att det är så pass många som inte ens känner till den nya lagen. Genom att införliva hållbara vanor i vår vardag kan både företag och individer bidra till att förbättra klimatet, säger Frank Egholm, vd på Office Depot Svenska AB, i en kommentar.