nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Stora skillnader mellan länders energisystem

Norge och Sverige leder övergången till ny infrastruktur för energi. Men det finns fortfarande mycket att göra i arbetet för miljömässig hållbarhet, visar en rapport från World Economic Forum.

  • Annons 1

Rapporten Global Energy Architecture Perfomance Index Report 2013 mäter styrkor och svagheter i ett lands energisystem utifrån ett integrerat ekonomiskt, miljövänligt och energisäkert perspektiv. Resultaten visar att höginkomstländer har varit bäst på att hantera övergången till en ny energiinfrastruktur. Norge rankas högst i indexet, där en beslutsam energipolitik i kombination med många olika energikällor har gett billig och relativt ren energi som genererat stora intäkter till landet. Även Sverige har varit framgångsrikt och ligger tätt bakom Norge på andra plats.

Förutom Norge och Sverige finns sex andra europeiska länder på topp 10-listan. Inget OPEC-land finns med bland de 50 bästa, och USA rankas på 55e plats.

Indexet visar samtidigt att höginkomstländer och länder med snabb tillväxt ofta underpresterar på en rad punkter som mäter miljömässig hållbarhet. Med snabbt ökad efterfrågan på energi samtidigt som många länder ifrågasätter sina kostsamma åtaganden att sänka koldioxidutsläpp, menar rapporten att det krävs kraftfulla åtgärder för att ta itu med detta.

Rapporten visar också att många utvecklingsländer fortfarande kämpar med att tillgodose medborgarnas grundläggande energibehov; 12 procent av länderna i undersökningen kunde förse mindre än 50 procent av sin befolkning med elektricitet.

Om rapporten

Global Energy Architecture Perfomance Index Report 2013 har skapats i samarbete med Accenture med stöd av en expertpanel med rådgivare. Rapporten inkluderar perspektiv från representanter på hög nivå inom näringslivet, myndigheter, NGOs samt den akademiska världen.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny global rapport: 33 lösningar för att halvera klimatutsläppen

Världen kan halvera utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser före 2030 med lösningar och teknik som finns i dag. Det är budskapet i en ny rapport av bland annat Future Earth, Johan Rockström, Stockholm Resilience Center, WWF och Ericsson som presenteras vid Global Climate Action Summit i Kalifornien.