Under åren 1994 och 2001, genomförde Energimyndigheten i samarbete industrin ett energieffektiviseringsprojekt kallat Eko-energi. I projektet delades industrin upp i olika branscher varav verkstadsindustrin var en. Alla företag erhöll en energikartläggning, miljöutredning och utbildning i investeringar enligt livscykelkostnadsmetoden.
Vid kartläggningarna visade det sig att produktionsutrustningarna i företagen stod för nästan 40 procent av elförbrukningen. Därefter följde ventilation och belysningen med drygt 13 procent vardera.
– En slutsats av kartläggningen blev att genom att göra något så enkelt som att se över hur maskinparken fungerar kan man spara en hel del energi, säger Ulrika Uggla.
Det stora energieffektiviseringsarbetet ligger i att hitta de enkla besparingarna. Ett bra sätt är att besöka anläggningen vid en tidpunkt då ingen verksamhet pågår, så kallad nattvandring. Titta och lyssna på ventilationen, tryckluften, pumpar och kontrollera belysningsmoralen. Vilken utrustning är igång fast den egentligen inte behövs. Kan man ändra inställningar i reglerutrustningen?
En annan förhållandevis enkel åtgärd för att spara energi är till exempel byta ut gamla ineffektiva pumpar och fläktar mot sådana som är mer anpassade till de flöden som behövs.
Eko-energiprojektet visade att man genom att investera enligt LCCenergi långsiktigt kan sänka energianvändningen betydligt.
– En maskins energianvändning har stor betydelse för valet av maskin, menar Ulrika Uggla. Det gäller att inte stirra sig blind på investeringskostnaden.