nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Stor klimatpotential i massaindustrin

Massa- och pappersindustrin skulle kunna minska minska koldioxidutsläpp och samtidigt öka företagens lönsamhet. Men störst miljönytta innebär ekonomisk osäkerhet. Det visar en avhandling vid Chalmers.

  • Annons 1

Massa- och pappersindustrin står för ungefär hälften av industrins energianvändning. Johanna Jönsson har i sin doktorsavhandling analyserat sex utvecklingsvägar för industrin ur ett både ekonomiskt och klimatmässigt perspektiv. Dessa är: Ökad elproduktion, export av bark, export av värme för fjärrvärmeproduktion, förgasning av svartlut, uttag av lignin och avskiljning och lagring av koldioxid.

De första tre är beprövade tekniker som i viss utsträckning redan används, medan de tre senare är tekniker under utveckling. Och det är de tre som är under utveckling som är bäst när det gäller att minska koldioxidutsläppen. Samtidigt är de tre beprövade teknikerna bättre ur ett kort ekonomiskt perspektiv.

Mest effektiv är avskiljning och lagring av koldioxid, CCS, men det är tveksamt om utbyggnad av infrastruktur är ekonomiskt försvarbart.

Massa- och pappersindustrin har sin tyngdpunkt i Sverige och Finland, medan resten av Europas koldioxidutsläpp från industrier och kraftverk är koncentrerade till norra kontinenten och södra England. De flesta massa- och pappersverken ligger dessutom långt ifrån de havsområden som är påtänkta för lagring av koldioxiden.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4