Stockholm storsatsar på miljöteknik

På torsdagen startade ett treårigt projekt som ska hjälpa företag i Stockholmsregionen med export och produktutveckling av miljöteknik.
– Målet med projektet är att förbättra miljön med hjälp av ny teknik, säger Olle Hammarström, Stockholms miljöteknikcenter SMTC.

Projektet Miljöteknik för tillväxt är en satsning för att stimulera framtagandet av morgondagens produkter samt öka omsättning och export från redan befintliga företag. Produktutveckling, affärsutveckling och finansiering står på agendan. Budgeten ligger på 21 miljoner kronor och finansieras av EUs strukturfond, Nutek, Stiftelsen IVL och Stockholm Business Region.

Exporten ska öka

Östen Ekengren, vice vd på IVL svenska miljöinstiutet, sa vid gårdagens uppstart av projektet att syftet är att få bättre export, men också att sälja mer i Sverige. För att lyckas med det pekade han på vikten av att jobba mer intimt, forskare, näringsliv och politiker emellan. För att öka exporten gav Östen Ekengren konkreta tips som att utveckla högskolesamarbeten och institutsnätverk, samt utveckla exporten av tjänster och vänortssamarbeten.

– Förhoppningen är att 20 företag ska få mer grundläggande hjälp, säger Östen Ekengren.

Söker fler kvinnor i branschen

Olle Hammarström på SMTC påpekade också att tanken med projektet är att få in nytt folk i branschen.

– Det finns för få unga och för få kvinnor i miljöteknikbranschen. Dessutom vill vi hitta folk med invandrarbakgrund som besitter stor kunskap om hur man gör affärer i andra länder samt språkkunskap.

Projektet Miljöteknik för tillväxt kommer inte bara att knyta an till Stockholmsbaserade företag, även företag från andra regioner är välkomna.

Hitta de rätta kanalerna

Ett företag som redan är med i projektet är Petra Wadströms Solvatten. Solvatten är en innovation som renar och värmer vatten genom solenergi och på så sätt ger säkert dricksvatten.

– Projektet är ett bra sätt att hitta rätt kanaler. Här finns kunniga och intresserade personer som är intresserade av Solvatten. Nu närmast väntar en verifieringsstudie i Tanzania, berättar Petra Wadström.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste