– Det är riktigt, riktigt roligt, säger Bengt-Erik Löfgren entusiastiskt.
Förmedlar kontakter
Äfabs företagsidé är att fungera som en match-maker för intressenter inom biobranschen, allt ifrån tillverkare till forskning, myndigheter och slutanvändare. Många av de företag som verkar i branschen är små med mindre än tio anställda. Själva har de liten möjlighet att marknadsföra sig, inte minst i USA. Det är här Äfab kommer in och med sitt kontaktnät hjälper företagen att etablera och sälja sina produkter.
Med fyra anställda och tre miljoner i omsättning fanns det tidigare ingen tanke på USA-marknaden, Sverige och Europa var det som närmast fanns på näthinnan. Sedan presenterade Michael M Wood sin lista över de 30 viktigaste miljöteknikföretagen i Sverige.
Som en saga
– För mig var det både helt ofattbart och närmast som hämtat ur en sagobok. Det här är en chans som förmodligen bara dyker upp en gång vart tjugonde liv, säger han.
Det är tre affärsområden som Äfab inriktar sig på. Det ena området är en så kallad non profit-verksamhet som går ut på att de knyter laboratorier och forskningsverksamheter till sig som kan testa, teknikutveckla och genomföra certifieringar. Det andra handlar om att sälja och distribuera teknik och det tredje området handlar om att sammanföra intressenter till exempelvis konferenser och bioenergidagar, arrangera studiebesök samt visa upp goda exempel på båda sidor av Atlanten.
– Vi känner att vi har ett guldläge och att vi nu måste försöka dra nytta av draghjälpen från Wood, säger han och förklarar att den amerikanska marknaden är het just nu.
Mycket att hämta
Äfab har bland annat analyserat värdet av den bioenergimarknad som redan finns i vissa stater, och konstaterar att varje procent av den marknaden omsätter 100 miljoner dollar. Från politiskt håll har beslut tagits om att öka andelen förnyelsebar energiproduktion till 15 procent, från dagens 5 procent. Det finns också ett stort fokus på biodrivmedel som ett medel att nå målet om att ersätta 25 procent av oljeberoendet till 2025.
Bengt-Erik Löfgren är därför övertygad om att svenska bioteknikföretag har mycket att hämta på den amerikanska marknaden.
– Sverige ligger 20 år före USA i utvecklingen på vissa områden, berättar han. Sådant som vi tycker är självklart som sopförbränning och fjärrvärme är high tech för en amerikan.
Han framhåller också att svenska företag har relativt lätt att etablera kontakter och få kliva in i styrelserummen på amerikanska företag. Svenska företag är populära i USA, det som är svenskt står för kvalitet, säkerhet och trovärdighet.
Många ringar på vattnet
Woods lista har gett många ringar på vattnet. Bland annat har tjeckiska regeringen hört av sig för att få rådgivning i hur Tjeckien kan nyttja bioenergi för att minska sina växthusgaser. Även styrande i Irland, Skottland och Spanien har kontaktat Äfab. Men från den svenska regeringen har det enligt Bengt-Erik Löfgren varit helt tyst.
– Jag tycker att det vore självklart för den svenska regeringen att bjuda in alla företagen som finns på listan så att vi kan träffas och diskutera hur vi tillsammans kan dra nytta av detta enorma tillfälle på bästa sätt. Men regeringen har inte ens svarat på de brev jag skickat, konstaterar han.
publicerad 15 oktober 2007