Grätzelsolcellen är en typ av miljövänlig solcell som härmar klorofyllets funktion i naturlig fotosyntes. Solcellen består av nanokristaller av titandioxid som täcks med ett lager färgämnesmolekyler för att kunna absorbera solljus. Grätzelsolceller tillhör den tredje generationens nanostrukturerade solceller och upptäckten gjordes av Michael Grätzel i början av 90-talet och var ett genombrott. Funktionen går emot alla principer kring hur man då trodde att en solcell fungerade. Dessutom är grätzelsolcellen enkel att tillverka och delarna är miljövänliga. Bra läge för massproduktion med andra ord.
För upptäckten får nu alltså Michael Grätzel nu det finska teknikpriset The Millennium Technology Price som delas ut vartannat år.
De två andrapristagarna blev Richard Friend, professor i fysik vid Cambridge, som utvecklat den organiska lysdioden, LEDs och Stephen Furber, dataprofessor vid universitetet i Manchester, som är hjärnan bakom Arms 32-bitars mikroprocessor som banat väg för dagens billiga men kraftfulla batteriladdade produkter, exempelis mobiler. De båda får 150 000 kronor vardera.