En liknande kampanj genomfördes nyligen i Sverige, och då bestod 24 procent av allt skräp som hittades på stränderna av fimpar, enligt Städa Sverige och Pantamera som stod för arrangemanget.
En miljard fimpar
Enligt Håll Sverige Rent slängs årligen en miljard fimpar på marken i Sverige. Fimparna stod förra året för 62 procent av allt skräp.
– Två av tre cigaretter som röks utomhus kastas på marken. Det enligt en observationsstudie som Håll Sverige Rent och Philip Morris genomförde 2020, säger Pontus Tengby, Håll Sverige Rent.
Dessutom är fimparna, trots sitt papperslika utseende, till en del gjorda av plast och bryts alltså inte ned i naturen. Innehållet i en fimp består av bland annat kadmium.
– Cigarettfilter är tillverkade av ett plastmaterial som kallas för cellulosaacetat och det är i princip inte nedbrytbart i naturen. Det sönderdelas istället till mikroplast på sikt och riskerar på så sätt att spridas brett i ekosystemet. Filtrets funktion är ju även att stoppa den giftiga cigarettröken att hamna i rökarens lungor, istället fastnar farliga ämnen som kadmium och arsenik i filtret. När filtret sedan hamnar i naturen sprids ämnena ut där, säger Pontus Tengby.
Han är nöjd med riksdagens beslut, men menar att det behövs fler åtgärder om fimpandet i naturen ska upphöra.
– Vi är nöjda med riksdagens beslut. Vi tror att det på sikt kan stärka normen att inte skräpa ner. Men lagen är bara en lösning på problemet med nedskräpning. Det behövs även bättre designade produkter, fler möjligheter för rökare att göra sig av med fimpar på rätt sätt, samt att mer resurser satsas på förebyggande arbete som till exempel informationskampanjer.
Miljö & Utveckling konstaterar att en miljard fimpar gånger 800 kronor skulle kunna ge ett rejält tillskott till statskassan, som 2020 omfattade 1 200 miljarder kronor. Det återstår att se om någon verkligen bötfälls.
Här finns riksdagens beslut.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Få de viktigaste uppdateringarna och inspiration direkt i mejlen helt kostnadsfritt.
publicerad 23 september 2021