Snart blir det böter för den som fimpar på marken

Skräp Nu har riksdagen klubbat förslaget om att även ringa nedskräpning, som fimpar och tuggummin, ska kunna ge böter. Som Miljö & Utveckling tidigare rapporterat om har det hittills i praktiken varit fritt fram att fimpa på marken.

Snart blir det böter för den som fimpar på marken
Kan bli dyrt, när det blir böter på att fimpa på gatan. Foto: StockAdobe

Att fimpa på marken kan komma att kosta 800 kronor i böter för den som upptäcks. Detta enligt ett beslut i Sveriges riksdag, som undanröjer den praxis som funnits sedan 1970-talet. Tidigare har nämligen fimpar och tuggummin ansetts som ”ringa nedskräpning” och inte varit straffbart, något som Miljö & Utveckling rapporterat om.

Fimpar är troligen världens vanligaste skräp. I till exempel USA toppade fimparna listan över vanligaste skräpet som hittats, när en landsomfattande städkampanj av stränder genomförts. Totalt plockade frivilliga upp nära 850 000 fimpar.

En liknande kampanj genomfördes nyligen i Sverige, och då bestod 24 procent av allt skräp som hittades på stränderna av fimpar, enligt Städa Sverige och Pantamera som stod för arrangemanget.

En miljard fimpar

Enligt Håll Sverige Rent slängs årligen en miljard fimpar på marken i Sverige. Fimparna stod förra året för 62 procent av allt skräp.

– Två av tre cigaretter som röks utomhus kastas på marken. Det enligt en observationsstudie som Håll Sverige Rent och Philip Morris genomförde 2020, säger Pontus Tengby, Håll Sverige Rent.

Dessutom är fimparna, trots sitt papperslika utseende, till en del gjorda av plast och bryts alltså inte ned i naturen. Innehållet i en fimp består av bland annat kadmium.

– Cigarettfilter är tillverkade av ett plastmaterial som kallas för cellulosaacetat och det är i princip inte nedbrytbart i naturen. Det sönderdelas istället till mikroplast på sikt och riskerar på så sätt att spridas brett i ekosystemet. Filtrets funktion är ju även att stoppa den giftiga cigarettröken att hamna i rökarens lungor, istället fastnar farliga ämnen som kadmium och arsenik i filtret. När filtret sedan hamnar i naturen sprids ämnena ut där, säger Pontus Tengby.

Han är nöjd med riksdagens beslut, men menar att det behövs fler åtgärder om fimpandet i naturen ska upphöra.

– Vi är nöjda med riksdagens beslut. Vi tror att det på sikt kan stärka normen att inte skräpa ner. Men lagen är bara en lösning på problemet med nedskräpning. Det behövs även bättre designade produkter, fler möjligheter för rökare att göra sig av med fimpar på rätt sätt, samt att mer resurser satsas på förebyggande arbete som till exempel informationskampanjer.

Miljö & Utveckling konstaterar att en miljard fimpar gånger 800 kronor skulle kunna ge ett rejält tillskott till statskassan, som 2020 omfattade 1 200 miljarder kronor. Det återstår att se om någon verkligen bötfälls.

Här finns riksdagens beslut.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.