Smarta hus tar kunder från elbolag

Ett hus som inte bara producerar sin egen energi och värme utan även kan leverera el tillbaka till elbolaget. Det är ingen omöjlighet alls, enligt WSP och Spacewalk som tagit fram ett nytt koncept för hållbart byggande.

Initiativen och modellerna för hållbart byggande blir allt fler. Nu har WSP och arkitektföretaget Spacewalk tagit fram en modell som utöver att producera den energi och värme som det behöver, dessutom producerar så mycket energi att det kan leverera el tillbaka till elbolaget.

I The Positive House, som konceptet kallas, är byggmaterialet miljöanpassat. På taket har huset solfångare där värmen leds till en ackumulatortank som är kopplad till radiatorer i rum samt golvvärme i badrum. På taket finns solceller som producerar el för eget bruk eller försäljning/kvittning på elnätet. Även värmepumpar med avancerad teknologi är en viktig teknik.

Bra för plånboken

Ett mål är att det på sikt ska bli en bättre ekonomisk affär att bygga den här typen av hus, än att bygga traditionellt.

– Det ska inte behöva vara dyrt att bygga för ett hållbart samhälle. I våra kalkyler ligger kapitalkostnaden för 25 000- 35 000 kronor per kvadratmeter. Driftskostnaden blir 0 kronor, säger Robert af Wetterstedt på WSP Environmental.

WSP och Spacewalk har nu tagit kontakt med två husleverantörer, en i Sverige och en i Finland, och förhoppningen är att de ska kunna ha det första huset färdigbyggt under 2010.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.