Michael Braungart är den tyska kemisten som tillsammans med den amerikanska arkitekten William McDonough introducerat ett helt nytt sätt att tänka och se på konsumtion och avfall – cradle to cradle. Cradle to cradle handlar om att inte bara tänka livscykelanalys, utan ännu ett steg. Det handlar om att designa och producera med rena material som lätt kan sorteras, brytas ned biologiskt, eller återanvändas igen och igen och igen. Att helt enkelt imitera naturens process.
Men enligt Michael Braungart finns ett stort grundproblem. Vi har börjat känna dåligt samvete över vår existens på planeten och försöker minska vår miljöpåverkan istället för att låta miljöfrågan bli en spark i baken för att utveckla nya innovationer.
– Sluta be om ursäkt för att du lever och se det istället som en möjlighet, uppmanar Michael Braungart och påpekar att vi måste sluta romantisera naturen.
Ta hand om innovationen
Enligt honom går det inte att leva efter devisen att mindre dåligt är bra. Han tar några exempel. Det blir mindre utsläpp av att åka hiss än att gå uppför trappor, därför ska vi alltid åka hiss. Det går åt mindre energi att skapa bubblorna i champagne jämfört med bubblor i kolsyrat vatten, därför ska vi alltid dricka champagne.
– Debatten har blivit snedvriden. Idag handlar det inte om att beskydda naturen, utan om att göra mindre skada. Vi måste göra rätt från början, konstaterar han.
Han berättar om flygbolagt KLM som börjat ta fram komposterbara flygplanssäten och t-shirt-företaget Trigema som säljer ekologiska och nedbrytabara kläder. Det anser Michael Braungart är framtiden.
– Ofta finns idéerna hos företagen, det är strukturen för innovation som saknas. Ta tag i de kreativa idéer som finns på företagen och hos era kunder. Tillsammans kan man hitta lösningar som inte bara minskar det ekologiska fotavtrycket, utan faktiskt är bar för miljön, säger han.